BERLIJN - Schaatsbond KNSB blijft bij haar standpunt om Bob de Jong naar de skate-off, met als inzet het resterende WK-ticket op de 10.000 meter, te verwijzen.

De olympisch kampioen deed dinsdag een klemmend beroep op de topsportcommisssie om hem rechtstreeks aan te wijzen, maar dat werd een dag later van de hand gewezen.

Reglementen

Het management van De Jong betoogde dat de stayer zich volgens de reglementen heeft gekwalificeerd voor de mondiale titelstrijd.

De KNSB is het daar niet mee eens, zo bevestigde de bond woensdag nogmaals, en maakte duidelijk dat De Jong gewoon aan de skate-off (zaterdag 16 februari) moet deelnemen.

Geschillencommissie

De zaakwaarnemer van de schaatser, Ron Mulder, zei in een reactie dat De Jong zich nu tot de geschillencommissie van de KNSB zal wenden.

Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend. Naar verwachting komt de commissie begin volgende week bij elkaar.

Duidelijkheid

In elk geval hopen beide partijen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat ook de voorbereiding van de andere deelnemers aan de skate-off (Carl Verheijen, Tom Prinsen en Ted-Jan Bloemen) zo min mogelijk verstoord wordt.

"We zullen de uitspraak van de geschillencommissie respecteren", sprak Mulder.

Interpretatie

De kwestie draait om de interpretatie van de reglementen. Daarin staat vermeld dat de schaatser die na de wereldbekerwedstrijden in Hamar in de top-3 van het geschoonde WB-klassement (alleen resultaten op 10.000 meter tellen mee) staat, naar Nagano mag.

Mits die stayer ook in Hamar in de top-3 van de uitslag eindigde. De Jong is in de 'geschoonde' ranglijst de best geklasseerde Nederlander (tweede) en kreeg in de Noorse stad de bronzen medaille overhandigd. "Daarom moet de KNSB hem aanwijzen voor de WK", oordeelde Mulder.

Schaatsbond

De schaatsbond beroept zich echter op een paragraaf waarin staat vermeld dat de topsportcommissie geen onderscheid maakt tussen de tijden gereden in de A-groep en B-groep.

Met dat argument besloten Hans Gootjes, Arie Koops en Wopke de Vegt zondag Mark Ooijevaar een WK-ticket te gunnen.

B-groep

De gewestelijk rijder noteerde in de B-groep een tijd die 0,11 seconde sneller was dan die van De Jong in het hoofdprogramma.

Volgens de 'wijze mannen' zakte De Jong daardoor naar de vierde plaats in de uitslag. Onvoldoende dus voor directe WK-plaatsing.