BARCELONA - Logica heerst weer in de Formule 1. Twee weken na zijn eerste seizoenszege in de 'oude' Ferrari, hield Michael Schumacher op het circuit de Catalunya wederom alle concurrenten achter zich. Een logische ontwikkeling, want de Duitse wereldkampioen mocht dit weekeinde in de verbeterde Ferrari, model F2003-GA, instappen.

Daarmee lijkt de orde in de Formule 1 te zijn hersteld. Slechts drie Grands Prix heerste er een lichte anarchie in de belangrijkste autoklasse ter wereld, toen titelverdediger Schumacher zowel in Melbourne, Sepang als Sao Paolo niet eens het podium mocht betreden. McLaren-rijders Raikkonen en Coulthard sprokkelden driftig WK-punten bijeen en droomden stiekem van het kampioenschap.

Na de GP van San Marino en Spanje is alles weer bij het oude: Schumacher boekte in Barcelona zijn tweede zege op rij, heeft nog slechts vier punten achterstand op de Fin Raikkonen (die uitviel) en lijkt de Formule 1 weer stevig in zijn macht te krijgen. “Dit is een zege voor het hele team”, sprak de Ferrari-kopman. ”Iedereen heeft hard gewerkt. Ik ben onder de indruk. Hoewel we al zo vaak hebben gezegevierd, blijft de wil om te winnen groot.”

Rode haai

Vanaf het moment dat de startlichten doofden, domineerde 'Schumi' de wedstrijd. De bestuurder van de 'rode haai', zoals het nieuwe model in Italië wordt genoemd, nam snel een voorsprong op zijn belagers en moest alleen na een pitstop de koppositie voor enkele ronden afstaan. Het was verrassend thuisrijder Fernando Alonso die de meeste druk op Schumacher uitoefende. De Renault-coureur volgde ronden lang op een kleine tien seconden, maar kon de koploper nooit echt bedreigen. Rubens Barrichello eindigde als derde. Jos Verstappen werd in zijn Minardi-Cosworth twaalfde en laatste.

Met zijn overwinning bewees Schumacher meteen de kracht van de Ferrari 2003-GA. “Het grootste verschil met het oude model? Hij is sneller”, sprak de vijfvoudig wereldkampioen met veel bravoure voor aanvang van de Grote Prijs. Die grootspraak maakte hij een dag later waar. “Gelukkig hadden we de nieuwe versie tot onze beschikking, want in de oude Ferrari had ik niet gewonnen. Dit model is fantastisch. Echt speciaal. Ik ben er verliefd op.”

De Spanjaard Alonso was net zo euforisch. Zijn tweede plaats betekende het beste resultaat voor een Spaanse formule-1-coureur ooit. “De volledige wedstrijd heb ik maximaal gereden”, zei hij. ”Vandaag heb ik zestig kwalificatieronden gedaan. Slechts de laatste twee omlopen is de voet iets van het gaspedaal gegaan.”

Volle snelheid

Op volle snelheid racen is opwindend, maar Alonso genoot nog het meest van de uitloopronde. “Al die toeschouwers, die vlaggen; het is fantastisch. De weg naar de pitbox - nadat de wedstrijd was voltooid - was onbeschrijfelijk.”

Grafstemming

Terwijl de manschappen van Ferrari en Renault feestvierden, heerste bij concurrent McLaren een grafstemming. Voor Raikkonen, leider in het WK-klassement, was de vijfde Grote Prijs van het seizoen al na luttele meters voorbij. De coureur, die na een crash in de kwalificatie achteraan de grid moest starten, zag te laat dat Antonio Pizzonia niet van zijn plek kwam en knalde vol in de achterbak van de Jaguar-rijder. Raikkonens collega David Coulthard kon zich enkele ronden later bij zijn teamgenoot aansluiten toen hij, na een touché met Jenson Button, van de baan vloog.

Verstappen wist voor de vierde keer dit seizoen de grandprix uit te rijden. De Limburger kon zich echter niet in de strijd om de punten mengen en eindigde als twaalfde en laatste, net achter teamgenoot Wilson. “We zijn in ieder geval tevreden dat we met twee auto's de finish hebben gehaald”, zei Verstappen.

Uitslag GP van Spanje, Barcelona, vijfde race WK formule 1:

. Michael Schumacher (Dui) Ferrari 65 ronden (307 km) in .33.46,933 (196,620 km/u),
2. Alonso (Spa) Renault 5,716,
. Barrichello (Bra) Ferrari 18,001,
. Montoya (Col) Williams-BMW 1.02,022,
. Ralf Schumacher (Dui) Williams-BMW op 1 ronde,
. Da Matta (Bra) Toyota,
. Webber (Aus) Jaguar,
. Firman (GBr) Jordan op 2 ronden,
. Button (GBr) BAR,
. Heidfeld (Dui) Sauber,
. Wilson (GBr) Minardi,
. Verstappen (Ned) Minardi op 3 ronden.

Stand na vijf WK-races:

. Raikkonen (Fin) 32 punten,
. Michael Schumacher 28,
. Alonso 25,
. Barrichello 20,
. Coulthard (GBr) 19,
. Ralf Schumacher 17,
. Montoya 15,
. Fisichella (Ita) 10,
. Trulli (Ita) 9,
. Frentzen (Dui) 7.

WK constructeurs:

. McLaren 51 punten,
. Ferrari 48,
. Renault 34,
. Williams-BMW 32,
. Jordan 11,
. Sauber 8.