ROTTERDAM - De Nederlandse tennisfans zullen zich Raemon Sluiter herinneren als een held in de Davis Cup.

De Rotterdammer debuteerde in 2001 namens Oranje tegen de Spaanse topper Juan Carlos Ferrero en schreef in Eindhoven nationale tennisgeschiedens met een gewonnen vijfsetter.

Over twee weken neemt hij afscheid bij het tennistoernooi van Rotterdam.

Teamverband

Sluiter vond het geweldig voor zijn land uit te komen en groeide in teamverband soms naar grote hoogten. Na Ferrero ondervond de Duitser David Prinosil hetzelfde.

Nederland bereikte de halve finales van het landentoernooi waarin Frankrijk - met Arnaud Clement tegen Sluiter - Oranje uiteindelijk een halt toeriep.

Status

Zijn status was bereikt. Sluiter bleef voor het grote publiek altijd de tennisser die in de Davis Cup net iets extra's kon. De resultaten onderbouwden dat niet.

Na zijn stormachtige debuut in 2001 won hij voor het langzaam wegzakkende Nederland nog vier potjes tegen acht nederlagen waarvan één als dubbelaar.

Siemerink

Nadat hij eerder in een emotionele opwelling al afscheid had genomen van het Davis Cup-team, haalde captain Jan Siemerink hem over zijn land in september te behoeden voor een aftocht naar de krochten van het landentennis.

Sluiter deed in Rotterdam wat van hem verwacht werd: winnen van de Portugees Frederico Gil.

Topjaar

Individueel was 2003 zijn topjaar. Na een verloren finale in Amsterdam (2000, Magnus Gustafsson), bereikte Sluiter in zijn eigen Rotterdam de finale van het ABN AMRO-toernooi.

De Wit-Rus Max Mirnyi voorkwam dat de inmiddels 29-jarige Rotterdammer het toernooi won dat hij liefkozend zijn 'vijfde grandslam' noemde.

Later dat jaar bereikte hij ook nog de finale van het ATP-toernooi van Amersfoort, waarin de Chileen Nicolas Massu te sterk was. Sluiter was in dat jaar even de nummer 46 van de wereld.

Blessures

De laatste jaren miste Sluiter - inmiddels afgezakt naar plaats 171 - het gezelschap van generatiegenoten als John van Lottum, Martin Verkerk en Sjeng Schalken die door blessures werden geteisterd of stopten.

De resultaten vielen tegen. Op de grandslamtoernooien was hij door zijn lagere ranking al veroordeeld tot de kwalificaties.

Australian Open

Hij besloot begin januari niet eens naar de Australian Open af te reizen, nadat hij in 2007 bij geen enkel grandslamtoernooi het hoofdtoernooi had bereikt.

De derde ronde op Roland Garros in 2006 was zijn laatste grote wapenfeit. In 2007 won hij nog een challengertoernooi in Poznan, maar het begin van 2008 met nederlagen in de eerste ronde bij challengers in Heilbronn en Wroclaw was verre van veelbelovend.

Eigenlijk kreeg hij de laatste maanden vooral publiciteit vanwege zijn relatie met hockey-international Fatima Moreira de Melo.

Afscheid

In Rotterdam neemt hij over twee weken afscheid. Toernooidirecteur Richard Krajicek waardeerde het dat publiekslieveling Sluiter zijn toernooi uitkoos om zijn loopbaan te beëindigen.

"We zijn er zeer trots op dat hij heeft gekozen voor het ABN AMRO World Tennis Tournament als passende afsluiting van zijn indrukwekkende carrière", aldus Krajicek in een persbericht. De tennisser zelf geeft donderdag tekst en uitleg.