EINDHOVEN - PSV doet er goed aan om de optie in het aflopende contract van Arnold Bruggink nog eens goed te bekijken. De fijn besnaarde aanvaller mag en wil vertrekken uit Eindhoven, omdat coach Guus Hiddink weinig toekomst meer voor hem ziet als basisspeler.

Zonder Bruggink echter had PSV zaterdagavond voor eigen publiek waarschijnlijk met 0-2 verloren van AZ. De 'supersub' van de koploper voorkwam de tweede competitienederlaag met twee rake vrije trappen in de spectaculaire slotfase: 2-2.

Rode kaarten

Het verrassende AZ eindigde de wedstrijd met negen spelers. Na PSV-huurling Lamey (zestigste minuut, direct rood) werd ook Lindenbergh (negentigste minuut, 2x geel) uit het veld gestuurd. PSV, met de Belgische debutant Lenaerts (20) in het doel, speelde in de eerste helft het slechtste voetbal sinds Hiddink vorig jaar zomer aantrad. De thuisploeg maakte een plichtmatige en soms zelfs gelaten indruk. De matte stemming op het veld sloeg over op de tribunes. Het Eindhovense publiek zag het gestuntel van de eigen favorieten veelal lijdzaam aan. Bij het rustsignaal klonk er niettemin een striemend fluitconcert en een hatelijk boegeroep.

PSV deed voor de pauze bijna alles fout. De ploeg van Hiddink legde geen tempo in het spel, bouwde slordig op en verloor vrijwel alle persoonlijke duels. Aanvoerder Van Bommel, middenvelder Vogel en aanvaller Rommedahl waren de grootste zondaars. De drie dragende spelers grossierden in balverlies.

Beginneling

Ook verdediger Faber speelde als een beginneling. Hij had zichtbaar last van het manchet dat om zijn gebroken middenhandsbeentje was bevestigd. De onwennige en onzekere Faber keerde in de tweede helft niet meer terug.

De boosheid bij Hiddink over de wanprestatie van PSV in de eerste helft was na afloop nog nauwelijks gezakt. “We waren totaal niet aanwezig”, foeterde hij. “Het was collectief falen. Zonder strijd en discipline valt er veel weg in mijn ploeg. Dan kunnen we absoluut niet meer domineren.”

Beste acties Robben

Alleen als Robben aan de bal kwam, gebeurde er iets positiefs bij PSV. De jonge international had na tien minuten zijn beste actie. Vanaf eigen helft stoomde hij op grootse wijze op naar het AZ-doel. Het schot van Robben ontbeerde echter kracht en richting om keeper Zwarthoed te verrassen.

AZ speelde in Eindhoven slim en geconcentreerd. Hoewel coach Adriaanse maar voor één echte spits koos (Elkhattabi), waren de Noord-Hollanders gevaarlijker dan de slome thuisclub. Eerst profiteerde De Cler van de lamlendigheid bij PSV. Na een vrije doortocht schoot de verdediger fraai in, 0-1. Vlak voor de rust strafte Elkhattabi zwak verdedigingswerk van Lee en in mindere mate van doelman Lenaerts, die te vroeg zijn doel verliet, koel af, 0-2.

Meer agressie

Met middenvelder Van der Schaaf voor Faber kwam er na de rust iets meer agressie en tempo in het spel van PSV. Uitgespeelde kansen leverde het aarzelende offensief evenwel niet op. Na een uur verloor Lamey even zijn zelfbeheersing. Hij sprong met twee benen naar de bal en naar tegenstander Van Bommel, waarna arbiter Vink de AZ-verdediger uit het veld stuurde.

De rode kaart werkte als doping op PSV en het thuispubliek. Invaller Bruggink hielp zijn ploeg over het dode punt. Zowel in de e minuut, met zijn eerste balcontact, als in de tachtigste minuut liet hij AZ-doelman Zwarthoed versteld staan met een messcherpe vrije trap. De derde vrije trap van de getergde specialist eindigde op de vuisten van Zwarthoed. Robben (lat) en Ooijer (naast) waren daarna nog dicht bij 3-2. “Met 2-2 moet ik echter wel tevreden zijn”, mokte Hiddink.