AMSTERDAM - Bijgekomen van de teleurstelling over de gemiste halve finale in de Champions League onderstreepte Ajax tijdens het thuisduel met RKC nog maar eens hoe groot het verschil tussen de nummer twee en vier van de eredivisie is. Kinderlijk eenvoudig namen de Amsterdammers opnieuw een hindernis richting de zo fel begeerde tweede plaats in de eindklassering: 6-1.

Door de ruime zege liep de marge tussen nummer twee Ajax en nummer vier RKC op tot 25 punten. “Inderdaad een groot verschil”, erkende de verliezend trainer Martin Jol. “Maar dat is volgens mij geen nieuws. Ik moet me waarschijnlijk verontschuldigen, maar we staan nog gewoon vierde. En dat terwijl je mij niet hoort klagen dat het uiteindelijk bij een nederlaag van 6-1 is gebleven. Heel stiekem hoopte ik vooraf op een gelijkspelletje. Maar het verschil in dynamiek, snelheid en - uiteindelijk - kwaliteit was te groot.”

Spelvreugde

Ook eenmaal aangewezen op de nationale competitie straalt de jeugdige ploeg van Ajax spelvreugde uit. Voor de meeste spelers is een ruime thuiszege op nummer vier RKC nog bijzonder. Ze beginnen met net zoveel plezier aan een duel in de competitie als een wedstrijd in de Champions League. De gretige Amsterdammers schotelden het thuispubliek dan ook een mooie voetbalshow voor.

De hoofdrol was weer eens voor Rafael van der Vaart. Hij scoorde tweemaal voor rust en maakte ook de laatste treffer. Wesley Sneijder, betrokken bij drie doelpunten, nam in de zeventiende minuut de openingstreffer voor zijn rekening. Petri Pasanen en Hatem Trabelsi completeerden in de tweede helft de Amsterdamse productie. Invaller Jochen Janssen bepaalde in de 89e minuut de eindstand op 6-1.

Litmanen

Jari Litmanen vertolkte tijdens zijn pas twaalfde competitiewedstrijd van het seizoen een redelijk anonieme rol. De Fin kwam afgelopen week een contractverlenging tot de zomer van overeen. Hoewel speler en club geen mededelingen willen doen over de inhoud van het contract heeft het er veel van weg dat de blessuregevoelige Fin volgend seizoen naar prestatie wordt betaald.

De bij het Amsterdamse publiek razend populaire Richard Witschge moet over vier wedstrijden bij Ajax vertrekken. Ook tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC werd de middenvelder voortdurend toegezongen. Koeman gunde hem echter geen invalbeurt.

Ook op het moment dat het scorebord verklapte dat AZ met 0-2 leidde bij PSV, galmde de naam van de naar Alkmaar vertrokken trainer Co Adriaanse niet door de ArenA. “We denken niet meer aan de landstitel”, verklaarde Koeman na afloop toen hij wist dat PSV uiteindelijk gelijk had gespeeld. “We willen gewoon de tweede plaats verdedigen. Als dat lukt is het seizoen geslaagd. Zeker als we zo lekker blijven voetballen als vandaag.”