MELBOURNE - Bondscoach Pim Verbeek van Australië is de kwalificatiereeks voor het WK in 2010 (Oceanië groep 1) goed begonnen. De Socceroos wonnen woensdag voor 51.000 uitzinnige toeschouwers in hun eerste duel met 3-0 van Qatar.

De eindstand in Melbourne werd al in de eerste 33 minuten van de wedstrijd bepaald. Josh Kennedy (Karlsruhe), Tim Cahill (Everton) en Mark Bresciano (Palermo) maakten de doelpunten. Doelman Mohammed Saqr voorkwam een veel grotere nederlaag voor Qatar met twee knappe reddingen op schoten van wederom Cahill en Kennedy.

"Het liep allemaal precies zoals we vantevoren hadden gepland", zei Verbeek na afloop. Ik ben trots op hoe ze gespeeld hebben, vooral in de eerste helft. We gaven ze geen kans om te voetballen. Het niveau was erg hoog en de spelers van Qatar werden zoals verwacht na de rust moe."

Verbeek is sinds december in dienst van de Australische voetbalbond. Hij heeft 'down under' gezelschap van landgenoot Rob Baan, die eind 2006 aangesteld werd als technisch manager van het nationale voetbalteam.

Culina

Verbeek besloot zich na zijn aanstelling te richten op de spelers die in het buitenland spelen, zoals de Nederlandse 'Aussies' Jason Culina (PSV) en Luke Wilkshire (FC Twente). Craig Moore en John Aloisi zijn de enige geselecteerde internationals die in de nationale competitie voetballen.

De 32-jarige Moore kondigde woensdag overigens het einde aan van zijn internationale loopbaan. Hij speelde 39 interlands. "Het is altijd een moeilijke stap, maar ik ben heel tevreden over mijn carrière bij het nationale team. Dit was een mooie wedstrijd om mee af te sluiten.

De volgende kwalificatiewedstrijd van Australië is eind maart in en tegen China.