FERRARA - Het Olympisch elftal heeft dinsdag de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Italië verloren. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan ging in Ferrara met 2-1 onderuit.

Het was de eerste nederlaag in de voorbereiding op de Spelen in Peking. Oranje won eerder van Schotland en Roemenië.

Drenthe maakte in de 72e minuut het enige doelpunt voor Oranje. De Italiaanse treffers kwamen op naam van Osvaldo en Rossi. Nederland beëinigde het duel met tien man na een rode kaart voor Ryan Donk in de 76e minuut. De ploeg van De Haan was op dat moment bezig aan een sterke fase, maar kon het Italië met een speler minder niet meer lastig maken.

Aanloop

Het Olympisch elftal was niet op volle sterkte naar Italië gereisd. Een aantal spelers haakte in de aanloop van de wedstrijd om diverse redenen af.

Henrico Drost, Erik Pieters en Siem de Jong maakten hun debuut in de basis. Ook Eljero Elia en Ruud Vormer speelden als invallers hun eerste duel voor het Olympisch elftal.

Mentaliteit

De Haan was ondanks de nederlaag niet ontevreden. "Je wilt natuurlijk altijd winnen, dus het verlies is wel vervelend", zei de Fries. "Maar de jongens hebben een goede mentaliteit getoond en hebben hard gewerkt."

Hij vond het wel jammer dat de spelers niet zorgvuldig met de kansen omsprongen. "Qua spel waren we beter en hadden ook meer de bal. Ik miste alleen een beetje de creativiteit en we kregen beide doelpunten ook wel op een ongelukkige manier tegen."

Gelijkmaker

"Dat was jammer. Na een fantastische goal van Drenthe had ik nog hoop op de gelijkmaker. Maar toen kreeg Donk rood vanwege praten tegen de scheidsrechter. Hij heeft ons daar wel mee benadeeld."

De Haan kreeg door de vele afmeldingen in Italië de kans een aantal andere spelers aan het werk te zien. Het oefenduel was hem daarom ook vooral nuttig.

Beeld

"Over sommigen ben ik tevreden, over anderen minder. Maar ik moet er ook wel rekening mee houden dat het de eerste keer was. Het was voor mij goed om te zien welke jongens er achter zitten. Ik krijg langzamerhand wel een goed beeld."

De trainer besefte zich wel dat het team nog lang niet klaar is voor Peking. "Als je twee dagen bij elkaar bent, is het ook wat lastig om elkaar in het veld te vinden. Maar we zullen de komende maanden nog hard moeten werken."