SPLIT - Bondscoach Marco van Basten heeft dinsdag op het laatste moment Urby Emanuelson opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Kroatië. De speler van Ajax wordt woensdag ingevlogen.

Van Basten besloot hiertoe omdat het onzeker is of Wilfried Bouma en Denny Landzaat kunnen meedoen. Ze hebben beiden last van een lichte hamstringblessure.

Het zal woensdag pas bij de warming-up duidelijk worden of zij inzetbaar zijn. "Met Emanuelson hebben we dan in ieder geval nog een speler achter de hand", aldus de woordvoerder van het Nederlands elftal.

Partijspelletje

Bouma sloeg de hele groepstraining over. Landzaat verliet het afsluitende partijspelletje voortijdig. "We moeten afwachten hoe het woensdag met hen gaat", verklaarde Van Basten. "Op basis daarvan nemen we een beslissing. Joris Mathijsen had ook nog wat kleine klachten, maar die haalt het denk ik wel."

De blessures van Landzaat en Bouma betekenden de zoveelste tegenvaller voor Van Basten. De bondscoach kan tegen Kroatië ook al geen beroep doen op Robin van Persie, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij, Clarence Seedorf, André Ooijer en Orlando Engelaar.