SPLIT - Het Nederlands elftal begint woensdag zonder ten minste zes potentiële basisspelers in het Poljud-stadion van Split aan de eerste oefening richting het Europees kampioenschap van komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland.

Hoewel Marco van Basten nooit zo veel waarde hecht aan een uitslag van een oefeninterland, kan de afloop van de ontmoeting met Kroatië de publieke opinie rond Oranje toch aardig beïnvloeden.

Het is nog geen twee maanden geleden dat de bondscoach zich geroepen voelde de negatieve stemming rond het Nederlands elftal te veroordelen. Hij hield zijn gehoor toen voor dat zijn team heus beter kan spelen dan het tegen Albanië (2-1), Roemenië (0-1), Slovenië (2-0), Luxemburg (1-0) en Wit-Rusland (1-2) liet zien.

Kritieken

Van Basten snapte de teleurstelling bij de supporters maar toonde weinig begrip voor de aanhoudende fluitconcerten in de stadions en de gepeperde kritieken van analytici. "Ik moest iets recht zetten", verklaarde de bondscoach zijn mediaoptreden destijds.

"Iedereen mag zeggen wat hij wil, maar ik vond dat sommige mensen doorsloegen wanneer het om het Nederlands elftal ging. Dat is niet goed richting een eindronde."

Schijnwerpers

Van Basten kreeg zijn zin. De storm aan kritiek luwde vooral doordat de aandacht voor de nationale voetbalploeg afnam bij gebrek aan interlands. De bondscoach en zijn spelersgroep staan echter weer in de schijnwerpers nu Oranje voor het eerst in de aanloop van het EK in actie komt.

Het Nederlands elftal dat woensdag begint tegen Kroatië zal op een groot aantal plaatsen verschillen met de ploeg die op 9 juni op het EK tegen Italië aftrapt. Van Basten mist niet alleen zijn eerste centrumspits (Ruud van Nistelrooij) en beste flankspelers (Robin van Persie en Arjen Robben).

Hamstring

Nederlands succesvolste clubspeler Clarence Seedorf, André Ooijer en Orlando Engelaar ontbreken ook in Split. Wilfred Bouma en Denny Landzaat beslissen pas woensdag of ze met een gekwetste hamstring kunnen spelen.

Het nut van de oefenwedstrijd laat zich door de vele afwezigen raden. De duels met Kroatië en Oostenrijk (26 maart) zijn echter wel bepalend voor de sfeer waarin Oranje zich vanaf 20 mei bijna dagelijks op de eerste wedstrijd van het EK tegen Italië (9 juni) voorbereidt.

Uitslag

"Het blijft een oefenwedstrijd", stelde Van Basten na de laatste training voor het duel met Kroatië. "De uitslag is daarom niet het allerbelangrijkste, maar we willen zeker niet tegen een zeperd aanlopen. Dat kunnen we niet gebruiken. Ook niet met de vele geblesseerde spelers. Ik denk overigens dat we nog steeds een goed elftal op de been kunnen brengen."

Van Basten had het zichzelf eenvoudig kunnen maken door tegen een andere tegenstander dan Kroatië te oefenen. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic maakte vorig jaar november met een historische zege op Engeland (2-3) grote indruk op Wembley.

"We willen deze mooie prestatie herhalen door ook van Nederland te winnen. We beschouwen dit als een echt kwalificatieduel", sprak Bilic, die wel alle belangrijke spelers kan opstellen.

Vaderland

"Ik merk aan alles dat ze koste wat kost willen winnen", zei Van Basten. "Ik vind het ook opvallend dat ze hier niet met blessures kampen. Ze willen dolgraag vechten voor volk en vaderland. Dat lijkt bij ons misschien iets minder. Maar ook wij willen winnen."