AMSTERDAM - De gemeenteraad van Den Haag weigert nog meer geld in ADO Den Haag te steken. Coalitiepartijen VVD en PvdA, samen goed voor een meerderheid in de raad hebben het helemaal gehad met de armlastige voetbalclub.

PvdA-raadslid Gerard Verspuij vindt dat er genoeg gemeenschapsgeld in de club is gestoken. "Wij hebben ons als gemeente de afgelopen zeven jaar ingezet voor een nieuw stadion en kantoren die ADO extra inkomsten opleveren", zegt het raadslid dinsdag.

"Het moet niet zo zijn dat ADO elke keer als het misgaat bij de gemeente aan kan kloppen voor geld. Een club die betaald voetbal speelt, moet zichzelf kunnen bedruipen."

Ook de VVD-fractie vindt dat de club niet steeds op de gemeente moet leunen. "We willen niet dat de club failliet gaat, maar het wordt wel tricky. Dit is een signaal aan de club en aan de investeerders. Er zijn nog constructies mogelijk, maar dan moet er hard gewerkt worden door de betrokken partijen", zegt Rob van de Laar namens de fractie van de liberalen.

Sponsors

"De schuldeisers zullen ook water bij de wijn moeten doen." Ook de PvdA is niet uit op een faillissement van de voetbalclub", bezweert Verspuij. "Dat zou zonde zijn, maar het houdt wel een keer op. De club moet zelf sponsors en financiers kunnen vinden."

De weigering van de gemeente om een lening van 6,8 miljoen euro kwijt te schelden, betekent een streep door de rekening van de Haagse voetbalclub. ADO heeft op korte termijn bijna zeven miljoen euro nodig om het seizoen uit te kunnen spelen.

Externe financiers

De club voert nog wel overleg met externe financiers, maar ook daar moet snel zaken mee worden gedaan. Eigenlijk had er voor 1 februari financiële duidelijkheid moeten zijn, maar de onderhandelingen geven de club nog wat uitstel. Als ADO failliet gaat, verliest het de KNVB-licentie.

Veendam en AGOVV

De licentiecommissie van de KNVB heeft BV Veendam drie punten in mindering gebracht. Aanleiding is een fout in de jaarafrekening van het seizoen 2006/2007. De club uit de Jupiler League boekte voor het eerst sinds jaren een positief saldo, maar had de transferopbrengsten van Marnix Kolder en Niek Loohuis daarin meegerekend. Dat is volgens de voetbalbond in strijd met de regels.

Veendam-directeur Jan Korte bevestigde dinsdag de puntenaftrek. Hij sprak van een verschil in interpretatie. "We hebben nog bezwaar aangetekend, maar zij zien het anders. Helaas, want we waren voor het eerst sinds jaren in zwarte cijfers geëindigd."

Veendam zakt door de maatregel van de dertiende naar de veertiende plaats in de Jupiler League.

Ook AGOVV moet, vanwege een vergelijkbare fout, drie punten inleveren. De club uit Apeldoorn zakt daardoor van de zestiende naar de zeventiende plaats op de ranglijst.