ZÜRICH - De beslissing over een mogelijke uitbreiding van het deelnemersveld aan het WK voetbal in 2006 in Duitsland is verschoven naar juli. Dat heeft de wereldvoetbalfederatie FIFA zaterdag na een vergadering in Zürich bekendgemaakt.

De FIFA staat onder Zuid-Amerikaanse druk om het aantal deelnemers in 2006 van 32 naar 36 te verhogen. De Zuid-Amerikaanse bond heeft in maart bij monde van de Argentijnse FIFA-vice-president Grondona verzocht om een vijfde startbewijs, één meer dan het huidige aantal. Daarop opperde de FIFA het idee het WK uit te breiden.

Unaniem tegenstand

Vrijdag verklaarden de leden van de technische- en voetbalcommissie van de FIFA zich unaniem tegenstander van een eventuele uitbreiding, overwegend op sportieve gronden. Gastheer Duitsland heeft verklaard dat een WK met 36 deelnemers organisatorisch geen probleem is, maar is eveneens uit sportieve gronden tegen het voorstel.

Franz Beckenbauer, voorzitter van het WK-ogranisatiecomité, noemde het uitstel een zwak compromis. “De FIFA wil 36 landen in de eindronde, dat is duidelijk. Ze zoeken naarstig naar een eerlijk speelplan voor 36 landen waarvan er 16 overgaan naar de achtste finales. Dat bestaat niet, is onmogelijk. Ook in juni of juli niet.”

De Zuid-Amerikaanse bond heeft de FIFA ter overweging een speelplan voorgelegd met negen groepen van vier waarvan de winnaars en de zeven beste nummers twee overgaan naar de laatste zestien. Om een sportief verloop te garanderen dienen de laatste groepswedstrijden (achttien in totaal) in de Zuid-Amerikaanse visie op dezelfde dag en op hetzelfde aanvangsuur te beginnen. “En dat”, zegt Beckenbauer, “is technisch onmogelijk. Bovendien vind ik het een krom speelplan. “