KUMASI - Titelverdediger Egypte heeft zich maandag als derde land geplaatst voor de halve finales van de Afrika Cup. Het elftal van bondscoach Hassan Shehata versloeg Angola met 2-1. De eindstand was bij rust al bereikt.

Egypte stuit donderdag in de halve eindstrijd op Ivoorkust, dat Guinee zondag met 5-0 kansloos liet. Egypte en Ivoorkust speelden twee jaar geleden, tijdens de laatste editie van de Afrika Cup, de finale.

Egypte was in eigen land na strafschoppen de sterkste. In de andere halve finale ontmoet gastland Ghana de winnaar van de confrontatie tussen Tunesië en Kameroen. Beide landen spelen maandagavond tegen elkaar.

Strafschop

Scheidsrechter Yuichi Nichimura hielp Egypte in het duel tegen Angola halverwege de eerste helft op weg. De Japanner gaf een strafschop na een handsbal van een van de Angolese verdedigers. Hosni Abd Rabou liet doelman Lama kansloos: 1-0.

Manucho liet Egypte slechts vier minuten van de voorsprong genieten. De nieuwe spits van Manchester United schoot van grote afstand knap raak. Nog voor rst bracht Amr Zaki Egypte opnieuw op voorsprong. Nu wist Angola niet meer langszij te komen. Manucho kreeg nog wel twee goede kansen, maar hij miste.

Kameroen

Kameroen is maandag ten koste van Tunesië ook doorgedrongen tot de halve finales van de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Otto Pfister was na verlenging te sterk voor Tunesië: 3-2.

Kameroen leek het duel al binnen het half uur te hebben beslist. Stephane M'bia kopte zijn land na achttien minuten op voorsprong. Kort daarop trapte Geremi een vrije trap achter doelman Hamdi Kasraoui: 2-0.


Bonte figuren sieren de tribunes

Nog voor rust kwam Tunesië via Chaouki Ben Saada echter terug. Yassine Chikhaoui maakte in de 81e minuut zelfs gelijk voor de winnaar van het toernooi in 2004: 2-2.

M'bia voorkwam dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. De aanvaller van Kameroen maakte aan het begin van de verlenging zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.