PEKING - De Amerikaanse atleet Maurice Greene heeft zijn spikes in de hoek gegooid. De voormalig wereld- en olympisch kampioen op de 100 meter kondigde maandag in Peking zijn afscheid van de atletiekbaan aan.

"Ik kan de strijd om terug te keren aan de top na een blessure niet meer opbrengen. Het vergt mentaal te veel", zei de 33-jarige Greene in Peking. "Bovenal wil ik dat andere mensen in deze sport uitblinken."

De sprinter nam zijn besluit nadat hij vorige maand tijdens de training een kuitblessure opliep. Zijn zoveelste, want hij kwam door aanhoudend blessureleed de afgelopen jaren nauwelijks uit in wedstrijden.

Wereldrecord

Greene brak in 1997 door met de wereldtitel op de 100 meter. Twee jaar later (1999) scherpte hij in Athene het wereldrecord op het koningsnummer aan tot 9,79. Die tijd zou drie jaar blijven staan. In datzelfde jaar was Greene in Sevilla de eerste sprinter die wereldtitels veroverde op de 100 en 200 meter.

Olympisch succes volgde in 2000 met goud op de 100 meter en de estafette bij de Spelen van Sydney. Greene kan bogen op een recordaantal van 52 keer dat hij de 100 meter onder de 10 seconden liep. "Ik heb zo veel hoogtepunten gekend. Al mijn medailles en titels betekenen veel voor me. Ik wilde de beste atleet aller tijden zijn", aldus Greene.