ACCRA/SEKONDI - Ghana en Ivoorkust hebben zondag de halve finales van de Afrika Cup bereikt.

Het gastland was in Accra met 2-1 te sterk voor Nigeria, terwijl Ivoorkust een ruime zege boekte op Guinee (5-0). Salomon Kalou (ex-Feyenoord) maakte twee doelpunten voor de verliezend finalist van 2006.

Junior Agogo werd tien minuten voor tijd de held van Ghana door de winnende treffer binnen te tikken. De Ghanezen speelden het laatste half uur met tien man, na een rode kaart voor aanvoerder John Mensah. Nigeria kwam in de eerste helft op voorsprong door een benutte strafschop van Yakubu Aiyegbeni. Chelsea-middenvelder Michael Essien tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker.

Addo

Ghana, met Eric Addo (PSV) en Quincy-Owusu Abeyie (ex-Jong Oranje) in de basis, won in de groepsfase alle wedstrijden. Voor 45.000 toeschouwers had het gastland het moeilijk tegen de sterke Nigerianen van bondscoach Berti Vogts.

Na het wegzenden van Mensah bleef Ghana echter aandringen en dat resulteerde uiteindelijk in de winnende treffer van Agogo, speler van Nottingham Forest.

Helden

Bondscoach Claude le Roy was na afloop lovend over zijn ploeg. "Dit was een fantastische teamprestatie, het zijn elf helden", aldus de Fransman. "We namen een risico door na de rode kaart ons team niet aan te passen, maar we wilden blijven aanvallen. We moesten winnen."

Zijn collega Vogts vond dat Ghana op de beslissende momenten meer ervaring toonde. "We maakten een of twee fouten en dat kan niet in het internationale topvoetbal", vond de Duitser.

Tunesië

De Ghanezen treffen in de halve finales de winnaar van het duel tussen Tunesië en Kameroen, die maandag tegen elkaar spelen. Als Ghana de Afrika Cup wint, is het na Tunesië (2004) en Egypte (2006) het derde thuisland op rij dat het toernooi op zijn naam schrijft. De laatste keer dat de Ghanezen de beker wonnen, was in 1982.

Ivoorkust liet in Sekondi weinig heel van Guinee. Abdelkader Keita bracht de Olifanten in de eerste helft op voorsprong. In de laatste twintig minuten liep de score hoog op door Didier Droga, Kalou (2) en Bakary Koné.

In de halve finales treft Ivoorkust Angola of Egypte, waarvan het twee jaar geleden in de finale verloor na strafschoppen. De Ivorianen wonnen de Afrika Cup in 1992.