AMSTERDAM - New York Giants is de verrassende winnaar van de 42e Super Bowl, de grote finale van het American Football seizoen. In Glendale, Arizona won de ploeg uit de Big Apple zondag met 17-14 van de torenhoge favoriet New England Patriots dankzij een bijzonder spannend laatste kwart van de wedstrijd.

De New Englanders, die de titel al drie keer wonnen de afgelopen zeven jaar, zagen een tot dan toe perfect seizoen verloren gaan. Giants-quarterback Eli Manning volgde ondertussen zijn broer Peyton op, die vorig jaar als quarterback Indianapolis Colts naar de overwinning in de Super Bowl leidde.

De Giants kwamen dankzij een field goal van de geboren Schot Lawrence Tynes al na zes minuten op voorsprong, maar zagen de Patriots luttele seconden in het tweede kwart de voorsprong overnemen. Laurence Maroney mocht de bal de laatste yard de endzone inlopen voor een 7-3 voorsprong.

Brady

Tijdens de halftimeshow deden oudgedienden Tom Petty en the Heartbreakers wat ze al jaren goed doen, maar ook na rust konden de Patriots dat voorbeeld niet volgen. De aanval van Tom Brady kon niet tegen de ontketende Giants-verdediging op. De quarterback van New England werd liefst vijf keer gesackt (op de grond getrokken met de bal nog in de hand) door de New Yorkse defensie.

De licht geblesseerde Brady -zijn enkel is al twee weken het gesprek van de dag in de Verenigde Staten- was geen schim van de recordbreker uit het reguliere seizoen. Omdat ook de New Yorkers onmachtig waren, bleef de ruststand lang op de borden staan.

Touchdownpass

Pas in het vierde kwart begon de aanval van de Giants te lopen en kreeg Manning de ruimte om te passen. Dat leidde met nog elf minuten te gaan tot een touchdownpass op David Tyree. Tynes scoorde het extra punt voor de 10-7 stand.

Eenmaal op achterstand kwam de aanval van de Patriots op toeren, en dat leidde tot een touchdown van wide receiver Randy Moss, de andere superster van New England. Ook het extra punt werd door de Patriots benut: 14-10. New York Giants moest in iets meer dan tweeënhalve minuut op zoek naar een touchdown.

Onfortuinlijk

Dat dat lukte, was niet onfortuinlijk. Met een minuut te spelen, kroop de ploeg langs de rand van de afgrond. De verdedigers van New England hadden Manning aan zijn shirt vast. De quarterback worstelde zich knap vrij en hield zijn ploeg met een 32-yard lange pass op Tyree nog in de wedstrijd.

Vervolgens stoomde de ploeg via snel passwerk op tot de 17-yardlijn waarna Manning de bal zuiver in de handen van Plaxico Burress bezorgde om de wedstrijd alsnog te winnen.