RIJSWIJK - De tennissters van Rusland, Spanje en China hebben zondag de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Fed Cup. Dat ging ten koste van respectievelijk Israël, Italië en Frankrijk.

Het team van de Verenigde Staten of van Duitsland completeert de laatste vier in de wereldgroep.

Titelverdediger Rusland was met een sterke afvaardiging naar Ramat Hascharon gekomen. Anna Tsjakvetadze, die Tzipora Obziler gemakkelijk versloeg (6-4 6-2), en debutante Maria Sjarapova brachten zondag de nog benodigde punten binnen.

De winnares van het Australian Open gunde Shahar Peer in beide sets één game.

Peer

Na de twee eerste singles koesterden de Israëlischen, door de verrassende zege van Peer (haar elfde op rij in de Fed Cup) op Dinara Safina, nog hoop. Op de twaalfde kreeg ze geen enkel zicht.

Ze hielp Sjarapova zelfs onbewust. "Shahar probeerde het publiek op te zwepen. Dat kwam op mij over alsof ze me wilde laten weten 'ik heb hun steun nodig, want in m'n eentje red ik het niet'. Dat sterkte mijn zelfvertrouwen."

China

China troefde in Peking de gehavende Franse ploeg af. Amélie Mauresmo, Marion Bartoli en Tatiana Golovin ontbraken om verschillende redenen. Hun aanzienlijk minder gelouterde vervangsters konden het uiteindelijk maar net niet bolwerken.

Het dubbelspel bracht de beslissing. Yan Zi en Zheng Jie, het gouden Wimbledon-koppel van 2006, versloegen Virginie Razzano en Nathalie Dechy met veel moeite: 7-5 7-6 (5).

China kwam zaterdag met 2-0 voor. Het geruststellende derde punt bleef uit, onder meer door de afwezigheid van de nationale nummer twee Peng Shuai. Razzano en Dechy trokken de stand zondag gelijk door in het enkelspel respectievelijk Li Na en Yan Zi te bedwingen.

Spanje

De Spaanse tennissters overtuigden in Napels tegen Italië, vorig jaar nog de verliezend finalist. Anabel Medina Garrigues zorgde zondag tegen Francesca Schiavone met 6-4 6-1 voor de vroegtijdig beslissing: 3-0.

"We zijn stomverbaasd door deze score", reageerde de Spaanse, "maar we hebben hier wel heel goed gespeeld."

Medina Garrigues had zaterdag ook al gewonnen van Flavia Pennetta. De niet ingecalculeerde steun kwam van Nuria Llagostera Vives. Deze bestond het Schiavone, de nummer 23 van de wereld, er in drie sets onder te krijgen.