BASELGA DI PINE - Olympisch kampioen Bob de Jong heeft van de topsportcommissie langebaan nog geen startbewijs voor de 10.000 meter op de WK afstanden in Nagano gekregen. De stayer werd verwezen naar een skate-off.

De Jong schaatste vorige week tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar slechts 0,11 seconde langzamer dan Mark Ooijevaar, die in de B-groep acteerde. De topsportcommissie besloot zondag Ooijevaar aan te wijzen voor de WK afstanden en dwong De Jong om nogmaals een 10.000 meter te schaatsen.

Bij die skate-off, op 16 februari, mogen ook Carl Verheijen (die tweemaal viel bij een WB-wedstrijd), Tom Prinsen (ziek in Hamar) en Ted-Jan Bloemen deelnemen.

Woedend

De coach van De Jong, Bart Schouten, is woedend over de gang van zaken. De regerend olympisch kampioen eindigde bij de twee WB-wedstrijden als derde en onderstreepte daarmee dat hij tot de absolute wereldtop behoort.

Toch is blijkbaar de topsportcommissie niet overtuigd. "Hier spelen geen sporttechnische argumenten", zei Schouten. "Dit is politiek. Alle commerciële teams zijn in de skate-off vertegenwoordigd. Bob wordt hier gepiepeld."

Regels

Het is Schouten vooral een doorn in het oog dat de topsportcommissie de regels steeds anders interpreteert.

Enkele maanden geleden werd een valpartij niet als een calamiteit gezien. Nu krijgt Verheijen, die tijdens beide WB-races ten val kwam, wel een startbewijs voor de skate-off.

Zooitje

"Ik heb jarenlang ervaring met reglementen in Amerika en Duitsland. Maar zo'n zooitje als in Nederland heb ik 't nog nooit meegemaakt", sprak Schouten.

"Iemand die twee keer is gevallen, heeft geen recht van spreken. Kijk, een skate-off tussen Prinsen en De Jong had ik nog kunnen begrijpen. Maar dit absoluut niet."

Verzekerd

Vijf schaatsers zijn al verzekerd van deelname aan het WK-afstanden.

Het betreft Sven Kramer (5000/10.000 meter), Mark Ooijevaar (10.000 meter), Simon Kuipers (1500 meter), Ireen Wüst (1500 meter) en Renate Groenewold (3000 meter).

Voorbehoud

Daarnaast besloot de topsportmissie van de schaatsbond KNSB om Gretha Smit, Paulien van Deutekom en Groenewold onder voorbehoud aan te wijzen voor de 5000 meter.

Dat trio moet dan wel vormbehoud tonen op de 3000 meter bij de WB-finale in Heerenveen. Een tijd onder de 4.10 of een top 10-klassering is daarvoor voldoende.