AMSTERDAM - Ajax vond zondagmiddag na afloop van een teleurstellende week troost bij een ontstellend zwak Feyenoord. De Amsterdammers blijven door de veel te laag uitgevallen zege (3-0) de belangrijkste uitdager van de soevereine koploper PSV.

Geen speler van Ajax haalde het in zijn hoofd om na de eenvoudige overwinning over de landstitel te reppen. Bij iedereen binnen de Amsterdamse club leeft inmiddels het besef dat alleen een mirakel PSV van het vierde kampioensfeest op rij kan afhouden.

De club uit Eindhoven verdedigt in de resterende elf duels niet alleen een comfortabele voorsprong van acht punten. Ajax staat ook nog eens voor een loodzwaar programma. De club moet op bezoek bij Heerenveen, FC Groningen, FC Twente, Roda JC en PSV.

Competitie

Voor Feyenoord staat het slot van de competitie voorlopig in het teken van een positie bij de bovenste vijf, die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Feyenoord, dat slechts een van de laatste zeven competitieduels won, heeft nu net zo veel verliespunten als NAC, de nummer zes van de eredivisie.

Doelstelling

Het huidige Feyenoord van trainer Bert van Marwijk heeft na 23 duels een punt minder dan de ploeg van Erwin Koeman, die vorig seizoen niet over Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Denny Landzaat, Kevin Hofland en Luigi Bruins kon beschikken.

"De doelstelling voor dit seizoen was het halen van Europees voetbal. Dat blijft zo. Al dachten we vorige maand dat er meer mogelijk was", zei Van Marwijk.

Afgebluft

De oefenmeester speelde voor de negende keer tegen Ajax. "Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", mopperde de coach die zelf ook niet verder kwam dan het vervangen van Slory door Mols .

"We zijn vernederd en afgebluft. Ook op mentaliteit. Mijn spelers moeten een voorbeeld aan John Heitinga nemen. Aan hoe die jongen zo'n wedstrijd beleeft."

Zestien seconden

Ajax domineerde de wedstrijd vanaf de eerste tot laatste minuut. Feyenoord trapte voor het eerst af maar Klaas-Jan Huntelaar was al na zestien seconden dichtbij zijn twintigste competitietreffer.

Doelman Henk Timmer van Feyenoord was na acht minuten wel kansloos toen John Heitinga ongehinderd het strafschopgebied van Feyenoord binnen dribbelde. De centrale verdediger bekroonde zijn tweehonderdste wedstrijd in het shirt van Ajax met de 1-0.

Kans

Luis Suarez bracht in de 33e minuut de grootste kans van de wedstrijd om zeep. Hij presteerde het om de bal twee meter voor een verlaten doel nog over de lat te schieten.

Ajax mocht toch nog comfortabel gaan rusten, omdat Tim de Cler in de 44e minuut slordig uitverdedigde. Hij schoot de bal in de voeten van Rasmus Lindgren, die Gabri wegstuurde. De Spanjaard bediende Huntelaar op maat: 2-0.

Wanprestatie

Waar bij Ajax alleen Lindgren (eerste helft) en Bakircioglü niet voldeden, leverde Feyenoord een collectieve wanprestatie. Centrale verdedigers Kevin Hofland en Serginho Greene stapelden fout op fout. De Cler was schuldig aan de tweede treffer.

Giovanni van Bronckhorst en Denny Landzaat voerden geen moment de regie over het middenveld. Veelzeggend was dat Leroy Fer de beste man aan Rotterdamse zijde was. Hij begon als rechtsback omdat Theo Lucius wegens een knieblessure niet in actie kwam..

Afwerking

Ajax kreeg ook na rust alle kansen op een monsterzege. Kenneth Perez, invaller Dennis Rommedahl, Kennedy Bakircioglü en Thomas Vermaelen waren heel slordig in de afwerking.

Huntelaar bepaalde in de slotminuut de eindstand nog wel op 3-0. "Gelukkig maakten we nog een doelpunt. Anders waren we met een vervelende bijsmaak van het speelveld gegaan", zei de winnende trainer Koster. "We hadden met dubbele cijfers kunnen winnen."

ZIE OOK:
Van Marwijk: ‘We hebben ons laten afbluffen’
‘Feyenoord kan voorbeeld nemen aan Heitinga’
Koster: Ajax had met dubbele cijfers moeten winnen

Ajax - Feyenoord