ALKMAAR - Louis van Gaal hoeft niet te vrezen voor zijn baan als trainer van AZ. "Van Gaal wordt nooit ontslagen", zei voorzitter Dirk Scheringa zaterdag na afloop van de met 0-2 verloren wedstrijd tegen koploper PSV.

Volgens Scheringa is er ook na de tiende seizoensnederlaag geen reden tot paniek. "We zitten in een hele moelijke periode. Daar is iedereen verantwoordelijk voor, niet alleen de trainer."

"Van Gaal is een authentieke coach, iemand met een duidelijke visie. Hij blijft minimaal tot 2010, wanneer zijn contract afloopt."

Teleurgesteld

De voorzitter is wel teleurgesteld in de uitlatingen van Van Gaal over zijn ambitie om nog eens bondscoach te worden. "Het is jammer dat hij daar elke keer over begint. Dat heeft geen goede invloed op de spelers, die denken dat hun trainer misschien vertrekt."

Scheringa benadrukte dat Van Gaal zelf verantwoordelijk is voor zijn uitlatingen.

Bondscoach

In november solliciteerde de trainer van AZ openlijk op de functie van Engelse bondscoach. En ook een terugkeer als trainer van Oranje ziet Van Gaal wel zitten, zo liet hij onlangs weten.

Uitspraken

Een verslaggever confronteerde de trainer met het feit dat Scheringa zich ergert aan de openlijke sollicitaties van Van Gaal.

"De voorzitter heeft het contract, met de bijbehorende clausules, met open ogen getekend", fulmineerde Van Gaal in een volle perszaal waarin ook Scheringa zich bevond.

"Ik heb een contract tot 2010, maar ik kan eerder weg als een van de zes bekende landen zich meldt."

Van Gaal

Eerder al had Van Gaal zich al, op ludieke wijze, tot Scheringa gericht. Scheringa had even daarvoor in een interview aangegeven dat Van Gaal gewoon tot 2010 trainer van AZ blijft.

"Oh, is dat zo Dirk?", reageerde Van Gaal daarop. "Ik dacht dat ik je had gezegd dat ik tot 2016 trainer zou blijven." Scheringa, zichtbaar verrast door de plotselinge confrontatie: "Tot 2020, Louis."