ALKMAAR - PSV heeft zaterdag de uitwedstrijd bij AZ overtuigend gewonnen. In Alkmaar werd het 0-2. Beide doelpunten vielen voor rust.

De koploper ontnam de kampioensstrijd in de eredivisie zaterdag van nog meer spanning door na Feyenoord (0-1) en Ajax (0-2) ook bij AZ te winnen: 0-2.

Landstitel

Na de overtuigende zege in Alkmaar lijkt het nog slechts een kwestie van tijd voordat PSV de vierde achtereenvolgende landstitel mag vieren.

Concurrenten

Ajax en Feyenoord, die zondag tegen elkaar spelen, volgen op elf punten. Wel mag het verrassend sterke Heerenveen, dat na zaterdag tweede staat, de Eindhovenaren over een week proberen nog enige angst aan te jagen. In de huidige vorm van PSV lijkt dat echter haast uitgesloten.

Vergoossen

Vergoossen is in korte tijd erin geslaagd een hecht collectief neer te zetten, dat in verdedigend opzicht nauwelijks iets weggeeft. Iedereen houdt zich aan zijn taak en doet geen vreemde dingen.

Het verschaffen van duidelijkheid en het maken van concrete afspraken lijken de belangrijkste oorzaken van het huidige succes van PSV, dat onder leiding van Vergoossen alleen twee punten tegen VVV verspeelde.

Van Gaal

Louis van Gaal dacht vooraf nog de spanning in de titelstrijd terug te kunnen brengen. De trainer baseerde zich op het veldspel van zijn ploeg in het uitduel tegen Feyenoord van woensdag.

Na drie achtereenvolgende nederlagen pakte AZ in De Kuip een punt: 2-2.

Ajax en Feyenoord hielden zich zaterdagavond vast aan de woorden van Van Gaal. De hoop van de twee achtervolgers duurde slechts dertien minuten.

AZ

AZ zette de lijn van het spel tegen Feyenoord in de beginfase door. Na vijftig seconden leek Kew Jaliens de thuisclub op voorsprong te koppen, maar Gomes redde PSV met een uitstekende redding.

Kort daarna werkte Dirk Marcellis, na een communicatiefout, de bal bijna in eigen doel.

Beginfase

Net als tegen Ajax overleefde PSV de beginfase met enig fortuin. Dat was niet de enige overeenkomst. Ook in het DSB-stadion bleek de koploper uiterst effectief.

Balazs Dzsudzsak, die door het plotselinge vertrek van Kenneth Perez eerder naar PSV kwam, speelde weer een hoofdrol.

De Hongaar zag Boy Waterman iets te ver voor zijn doel staan en trapt van grote afstand op de lat, waarna Danko Lazovic attent reageerde: 0-1.

Reker

Jan Reker zal ook zaterdag een kleine glimlach niet hebben kunnen onderdrukken. De algemeen directeur moest zich rond de jaarwisseling bij zijn eigen supporters verdedigen voor zijn keuze om Perez aan de concurrent af te staan.

Dzsudzsak blijkt in korte tijd echter al van meer waarde. De linkerflankspeler is niet alleen met assists beslissend, hij maakte ook al drie doelpunten.

De Zeeuw

PSV kon door het vroege doelpunt wachten op fouten van het aanvallend ingestelde AZ. Demy de Zeeuw onderstreepte zijn vormcrisis door op eigen helft de bal zo in de voeten van Ibrahim Afellay te schieten.

De international bleef oog in oog met Waterman koel en besliste het duel: 0-2.

Thuispubliek

Pijnlijk voor het thuispubliek was daarna de kansloze jacht van AZ op de aansluitingstreffer. De Alkmaarders lijken een plaats bij de eerste vijf te kunnen vergeten.

In de huidige vorm is het zelfs niet uitgesloten dat AZ de rechterhelft van de ranglijst niet verlaat. Sommige supporters schreeuwden na de vierde nederlaag in vijf wedstrijden opnieuw kortstondig om het vertrek van Van Gaal.