BASELGA DI PINE - De wereldbekerwedstrijden schaatsen in Baselga di Pine zijn zaterdagmiddag gestaakt. Toen de mannen in de lichte sneeuw hun 5000 meter afwerkten, wist de Italiaanse ijsmeester zich geen raad met de situatie.

Daardoor veranderde de gladde ijsvloer in korte tijd in een stroeve ondergrond en was een faire competitie onmogelijk.

"Ze konden de omstandigheden gewoon niet aan", sprak bondscoach Wopke de Vegt. "Met hun kennis lukt 't hen niet om een acceptabele ijsvloer te houden."

Uitslagen

Er waren op dat moment vier ritten gereden en de Nederlander Mark Ooijevaar leidde op dat moment het klassement. De internationale schaatsfederatie besloot dat dat er zaterdag niet meer werd geschaatst en schrapte de uitslagen van de A- en B-groep.

Niet alleen Ooijevaar werd daarmee gedupeerd, maar ook Ted-Jan Bloemen die eerder op de zaterdag de 5000 meter in de B-groep had gewonnen. Die zege wordt hem nu ontnomen.

Dweilmachine

Toen het een uur na de afgelasting was gestopt met sneeuwen kwamen de Italianen plots met twee zamboni's het ijs op. Frappant, want tijdens de wedstrijden zei de organisatie dat ze maar één dweilmachine beschikbaar hadden.

Onder de normale omstandigheden lukte het de ijsmeester na enige tijd weer een acceptabele ijsvloer neer te leggen, waarna sommige Nederlanders zelfs een training afwerkten.

De ISU maakte bekend dat zondagochtend om 9.30 uur de vrouwen hun 3000 meter afwerken. Aansluitend schaatsen de mannen de 1500 meter.

Omstandigheden

Na die afstanden komt de B-garnituur op beide afstanden op het ijs en wordt de dag afgesloten met de ploegenachtervolging. Of de omstandigheden dan wel eerlijk zijn is de vraag, aangezien de meteorologen wederom sneeuw hebben voorspeld.

De afgelasting van de 5000 meter is een blamage voor het internationale schaatsen. Volgens critici had Baselga di Pine onder deze omstandigheden nooit een WB-wedstrijd mogen organiseren en had de ISU op zijn minst moeten eisen dat er een goede ijsmeester beschikbaar was.

Races

De internationale federatie had aanvankelijk het evenement toegewezen aan Turijn, maar daar is de olympische schaatsbaan dicht. Daarop besloot de ISU de races naar Baselga te verplaatsen.

"De ISU moet een protocol aanleggen", reageerde bondscoach Wopke de Vegt. In dat reglement moet helder omschreven zijn waaraan een organisatie moet voldoen wil het gastheer van een WB-wedstrijd zijn. "De ISU moet kijken of ze 't wel aankunnen", aldus De Vegt. "Daar heb ik al eerder voor gepleit."