ZWARTSLUIS - Ton Sijbrands heeft het WK dammen geopend met remise. De 53-jarige grootmeester uit Muiden deelde vrijdag in Zwartsluis de punten met de een jaar oudere Anatoli Gantwarg uit Wit-Rusland. Sijbrands maakt in Zwartsluis na elf jaar zijn rentree in de wereldtitelstrijd.

Voor Gérard Jansen was Toulon 1992 eveneens zijn laatste WK. De -jarige speler van Huissen verraste in de openingsronde zijn Letse clubgenoot Gunter Valneris, de wereldkampioen uit 1994 en de nummer twee in 2000. Jansen debuteerde op het WK in 1986 met de vijfde plaats. Na 1988 (negende) en '92 (tiende) begon hij vrijdag in Zwartsluis aan zijn vierde WK.

Voor Rob Clerc is Zwartsluis zijn dertiende WK. Sinds 1976 is de grootmeester uit Zoetermeer onafgebroken aanwezig op de wereldtitelstrijd. De 48-jarige Clerc begon met winst op WK-debutant Andall uit Grenada. Kees Thijssen debuteert eveneens op het WK. De nationale kampioen hield aan zijn partij tegen de Senegalees Samb remise over.

Het deelnemersveld onderging vrijdag twee wijzigingen. Aligna en Kouogueu uit Kameroen kwamen niet opdagen en werden vervangen door Ndjofang uit Kameroen, die al enige tijd in Nederland verblijft, en Ron Heusdens. De invallers zaten vrijdag tegenover elkaar en kwamen remise overeen.

Wereldkampioen Georgiev miste vrijdag het vliegtuig maar slaagde er via omwegen in net op tijd te arriveren in Zwartsluis. De Duitse reserve Podolski liep zich al warm toen de Rus de speelzaal kwam binnenhollen. Mr. Pieter van Vollenhoven deed de eerste zet aan het bord van de wereldkampioen. Voor het begin werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van viervoudig oud-wereldkampioen Piet Roozenburg, die zondag overleed.