DOHA - Alberto Contador mag dat wel hebben uitgeroepen dat hij zijn titel in de Tour de France wil komen verdedigen, de organisatie ASO liet in een reactie weten dat er helemaal geen garantie is dat de Spaanse wielrenner van Astana in 2008 daadwerkelijk aan de start verschijnt.

"We selecteren geen individuele rijders maar teams", zei voorzitter Patrice Clerc vrijdag. "Geef ons de tijd om daar rustig een besluit over te nemen."

Complicerende factor is dat Contador, die vorig jaar het geel naar Parijs bracht namens Discovery Channel, nu voor Astana rijdt, vorig seizoen betrokken bij een reeks dopingschandalen.

Bruyneel

Ploegleider Johan Bruyneel betoogde wel dat alleen de sponsor dezelfde is en het team compleet anders, het blijft de vraag of ASO dat ook zo ziet.

"We hebben het recht de mensen - renners, dokters, teams - aan te pakken die het imago van de sport schade berokkenen."

Italië

Een mogelijk ander probleem is de opstelling van de Italiaanse autoriteiten. De Tour 2008 wipt even de grens over.

Het Italiaans olympisch comité CONI doet nog altijd onderzoek naar de handel en wandel van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes en betrokken atleten.

In deze zaak is ook de naam van Contador al eens gevallen, waardoor die straks wellicht Italië niet in mag.

Giro

De organisatie van de Giro heeft vrijdag 21 ploegen uitgenodigd mee te doen aan de 91e editie, die op 10 mei begint.

Op de lijst wel de Rabobank en CSC maar niet Astana, ook al zei Bruyneel donderdag dat hij zich met zijn formatie op de Ronde van Frankrijk wil richten. Contador gaf bovendien aan naar de Olympische Spelen te willen.