MAARSBERGEN - De uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS in de zaak rond voetballer Andy Webster lijkt in strijd met de Nederlandse wet. Dat zegt de Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO).

Het sporttribunaal besloot woensdag dat een voetballer zijn nog doorlopende contract na een periode van drie jaar mag verbreken. De speler moet dan wel een vergoeding aan zijn werkgever betalen. Aanleiding voor de zaak is het geschil tussen Webster en zijn oude club Heart of Midlothian.

Nederlandse wet

"Diverse overwegingen van CAS leiden tot de nodige onduidelijkheden en vragen", aldus FBO-directeur Mark Boetekees. Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mogen volgens de Nederlandse wet alleen tussentijds worden opgezegd als beide partijen dit schriftelijk overeenkomen, zegt Boetekees.

De FBO gaat in maart met de KNVB en de FIFA om de tafel zitten om de gevolgen van de uitspraak te bespreken. De juridische werkgroep van de federatie brengt binnenkort de consequenties voor de Nederlandse voetbalclubs in kaart.

Vergoeding

De hoogte van de vergoeding die de speler aan zijn club moet betalen, wordt bepaald aan de hand van de restwaarde van het nog doorlopende contract. In het geval van Webster gaat het om een bedrag van 150.000 pond (200.000 euro). Dat is echter aanzienlijk minder dan de ruim 6,5 miljoen euro die Hearts van Webster als vergoeding eiste en het bedrag dat de FIFA (830.000 euro) eerder bij de behandeling van de zaak had vastgesteld.

Webster werd bijgestaand door de Schotse spelersvakbond, de mondiale vakbond FIFPro en zijn huidige club Wigan Athletic.