ZEIST - Denny Landzaat is door bondscoach Marco van Basten opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Kroatië. Ook Ibrahim Afellay en Jan Vennegoor of Hesselink zijn terug in de selectie. Het trio ontbrak vorig jaar tijdens de laatste interland van Oranje tegen Wit-Rusland.

Liverpool-spits Dirk Kuijt is niet opgeroepen door Van Basten. Ook Urby Emanuelson, Kew Jaliens, Danny Koevermans, Hedwiges Maduro en Henk Timmer ontbreken. Zij zaten wel bij de voorlopige selectie.

Landzaat, eind januari door Feyenoord weggeplukt bij Wigan Athletic, zat in augustus bij de oefeninterland tegen Zwitserland voor het laatst bij de selectie. Robin van Persie en Arjen Robben ontbreken wegens blessures in de 21-koppige selectie van Van Basten.

Oranje speelt woensdag 6 februari in Split tegen Kroatië, dat net als Nederland in juni aantreedt op het Europees kampioenschap.

Cesar Muniz Fernandez fluit de oefenwedstrijd. De Spanjaard wordt in Split geassisteerd door de assistenten Jose Miranda en Pedro Hernandez. Hij floot nooit eerder een duel van Oranje.

Selectie Nederlands elftal

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax);

Verdediging: Wilfred Bouma (Aston Villa), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Ajax), Joris Mathijsen (HSV), Mario Melchiot (Wigan Athletic), André Ooijer (Blackburn Rovers);

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (FC Twente), Nigel de Jong (HSV), Denny Landzaat (Feyenoord), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid), Rafael van der Vaart (HSV), Demy de Zeeuw (AZ);

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Ruud van Nistelrooij (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic).

Ajax

De bondscoach vertelde ook dat hij open staat voor een baan bij Ajax als hoofdtrainer. Dat heeft hij de club vorige week laten weten. Een zaakwaarnemer van de bondscoach van het Nederlands elftal spreekt volgende week met een afvaardiging van de Amsterdamse club.

"Dat gesprek gaat niet alleen over geld, maar ook over andere eisen die ik heb", vertelde de hij vrijdag. "Ik wil nu echter niet al te veel over Ajax praten. Ik wil me op het EK concentreren. Bovendien heeft Ajax ook nog andere kandidaten. Dat hebben ze me verteld."

Ajax is sinds het vertrek van Henk ten Cate in het begin van dit seizoen op zoek naar een hoofdtrainer. Adrie Koster, de huidige oefenmeester van de Amsterdamse club, geldt slechts als interim-trainer. Hij gaat volgend seizoen normaal gesproken weer met de beste jeugdspelers van Ajax werken.