HAMBURG - Franz Beckenbauer dreigt terug te treden als voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal van 2006 in Duitsland. De oud-voetballer verwijt de wereldvoetbalbond FIFA dat ze zich te veel richt op financieel gewin, wat ten koste gaat van de sport. "Het hoofddoel van de FIFA is geld verdienen, het overige is secundair."

De 57-jarige Beckenbauer stapt liever op dan verantwoordelijk te worden gehouden voor de wijze waarop de FIFA omgaat met kaartverkoop, accommodaties en 'VIP'-arrangementen. In een vraaggesprek met het Duitse voetbalblad Kicker stelt 'Der Kaiser' dat de wereldvoetbalbond veel te hoge prijzen vraagt voor bij voorbeeld de arrangementen voor speciale gasten. Hij vreest conflicten met de FIFA.

Grote conflicten

Beckenbauer is wel van mening dat die bond haar houding moet wijzigen. "Al heb ik grote twijfel dat dat gaat gebeuren", zegt hij. "Ik ben bang voor grote conflicten." De voorzitter van Bayern München is echter vastberaden de huidige opstelling van de FIFA aan te vechten. "Wij pikken dit niet, ik in elk geval niet. Dan houd ik er liever gelijk mee op."