ZEIST - De tuchtcommissie van de KNVB heeft vrijdag Zlatan Ibrahimovic van Ajax een schorsing opgelegd van zes wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Effectief zal de spits daardoor vijf wedstrijden missen.

Ploeggenoot Christian Chivu kreeg drie duels onvoorwaardelijk opgelegd, terwijl Feyenoorder Pierre van Hooijdonk werd uitgesloten voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk.

Alle straffen werden uitgedeeld naar aanleiding van incidenten tijdens de wedstrijd Feyenoord - Ajax in de halve finale van de Amstel Cup, op 16 april. Van Hooijdonk kreeg in de slotfase de rode kaart wegens natrappen richting tegenstander Van Damme. Ibrahimovic en Chivu werden tijdens de wedstrijd niet bestraft, maar achteraf aangeklaagd op basis van tv-beelden.

Slaan

Chivu probeerde Feyenoorder Song te slaan, terwijl Ibrahimovic werd vervolgd voor het uitdelen van een elleboogstoot aan tegenstander De Nooijer. De clubs hebben vier werkdagen de tijd in beroep te gaan, waarna de zaak eventueel voorkomt bij de commissie van beroep. Feyenoord en Ajax beraden zich hier nog over.

Ibrahimovic

Ibrahimovic, die een schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden afwees, zou met deze straf dit seizoen alleen in de laatste wedstrijd, thuis tegen Heerenveen, nog in actie komen. Ajax speelt nog precies vijf keer, maar de Zweed was afgelopen weekeinde in het uitduel met AZ al voorlopig geschorst. Ibrahimovic heeft daardoor nog vier wedstrijden open staan.

Chivu

Chivu zou naast de thuiswedstrijd tegen De Graafschap de twee op papier moeilijkste duels missen; eerst thuis tegen RKC Waalwijk en daarna uit tegen NEC. Van Hooijdonk is, indien hij beroep achterwege laat, eveneens afwezig in twee 'pittige' confrontaties: uit bij FC Utrecht en thuis tegen RKC Waalwijk.

De straffen zijn niet conform de eisen van de aanklager. In het geval van Ibrahimovic was het zes duels onvoorwaardelijk. Voor Chivu en Van Hooijdonk was de eis gelijk: vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.