AMSTERDAM - Marco van Basten heeft vorige week met een afvaardiging van Ajax over het hoofdtrainerschap van Ajax gesproken.

Dat heeft de bondscoach van het Nederlands elftal in AD Sportwereld bevestigd. Van Basten beweert dat hij niet de enige kandidaat voor de vacature is.

"Ik heb vorige week een gesprek met Ajax gehad. De vraag was hoe ik er tegenover sta om daar te gaan werken. Het is nog heel pril en het was maar een oriënterend gesprek. Ik heb begrepen dat er ook een andere kandidaat is."

Tweede gesprek

De bondscoach vervolgt: "In de loop van de volgende week komt er een tweede gesprek waar ik zelf misschien niet eens bij zal zijn. We zien wel. Ik richt me in elk geval eerst op mijn werk voor de KNVB. Het Nederlands elftal en het EK telt op dit moment het zwaarst voor mij."

Rusland

Ajax wil de contacten met Van Basten nog niet bevestigen. Laat staan dat de club de naam van de tweede kandidaat wil noemen. Goedingelichte bronnen binnen de Amsterdamse club bevestigen dat de komst van de bondscoach niet door iedereen bij Ajax heel breed wordt gedragen. Guus Hiddink, die nog steeds niet zijn contract als bondscoach van Rusland heeft verlengd, zou veel steun genieten.

Rijkaard

Ook de naam van Frank Rijkaard is ook al bij Ajax gevallen. De trainer van Barcelona liet net als Hiddink al weten dat hij zijn huidige functie niet voor het bondscoachschap van het Nederlands elftal wil beëindigen. Voorzitter John Jaakke noemde de terugkeer van Co Adriaanse eerder dit seizoen als "zeer onwaarschijnlijk." Adriaanse werkte in het verleden bij Willem II en AZ succesvol samen met Martin van Geel, de huidge technisch directeur van Ajax.

Assistenten

Van Basten, die vrijdag tijdens een persconferentie in Zeist zijn definitieve selectie voor de oefeninterland van woensdag tegen Kroatië presenteert, maakte in december bekend dat hij na het EK van komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland opstapt als bondscoach. Als hij bij Ajax tekent, dan zullen de assistenten John van 't Schip en Rob Witschge naar verwachting mee naar Amsterdam verhuizen. Zij hebben net als Van Basten een geschiedenis bij Ajax.

De 43-jarige Van Basten debuteerde in 1982 als speler bij Ajax. Hij vertrok vijf jaar later naar AC Milan. Van Basten keerde als trainer in 2003 terug bij zijn favoriete Nederlandse club. Hij had toen samen met John van 't Schip de verantwoordelijkheid over het tweede elftal van de vereniging. Een jaar later tekenden beide vrienden een contract als bondscoach van het Nederlands elftal.