BOEDAPEST - De Nederlandse tennissters zijn in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone van de Fed Cup begonnen met een verrassende zege op Luxemburg.

Het team van captain Manon Bollegraf, zonder de geblesseerde Michaëlla Krajicek en Brenda Schultz-McCarthy, zegevierde woensdagavond in Boedapest met 2-1. Het beslissende punt werd binnengehaald door het dubbel Nicole Thijssen en Pauline Wong.

Renée Reinhard was de confrontatie gestart met een snelle zege op Claudine Schaul: 6-1 en 6-3. De geroutineerde Anne Kremer, nummer 99 van de wereldranglijst, bracht Luxemburg vervolgens weer langszij door Nicole Thijssen met 6-2 en 6-4 te verslaan.

Dubbelspel

Thijssen en Wong moesten daarna het dubbelspel spelen. De eerste set tegen Mandy Minella en Anne Kremer eindigde in een tiebreak. Die ging met 7-5 naar het Nederlandse koppel, dat in de tweede set geen last meer had van de Luxemburgers (6-2).

Nederland moet nog tegen Bulgarije en Portugal. Bulgarije won woensdag met 3-0 van de Portugese vrouwen. De vier groepswinnaars spelen in Boedapest om twee plaatsen in de play-offs van promotie/degradatie voor wereldgroep II.