ZURICH - De Engelse voetbalbond heeft een zware boete gekregen naar aanleiding van het wangedrag van het publiek rond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije op 2 april. De Europese voetbalunie UEFA legde de Engelsen een geldstraf van 150.000 Zwitserse francs (ongeveer 100.000 euro) op omdat het publiek het veld bestormde en racistische taal uitsloeg. Engeland liep het risico het eerstvolgende EK-duel tegen Slowakije zonder publiek te moeten afwerken.

De UEFA legde de boete donderdag op na een hoorzitting over de incidenten. Volgens woordvoerder Mike Lee is de boete de hoogste ooit van de UEFA wegens racistische uitlatingen. De tuchtcommissie van de UEFA overwoog Engeland op 11 juni in Middlesbrough zonder publiek te laten aantreden tegen Slowakije. Het feit dat de Engelse voetbalbond veel doet om racisme rond de velden tegen te gaan, voorkwam een dergelijke straf.

Politie

Engeland won op 2 april in Sunderland met 2-0 van Turkije. De treffers vielen in de tweede helft. Fans bestormden na de treffers het veld. Bij gevechten met de politie vonden 95 arrestaties plaats.

Ferguson

De UEFA pakte ook manager Alex Ferguson van Manchester United aan. Zijn opmerking dat de loting voor de kwartfinales van de Champions League niet deugde, kostte Ferguson ruim 6000 euro.

Manchester werd gekoppeld aan Real Madrid, dat de Engelsen uitschakelde. Onder de acht ploegen in de kwartfinale bevonden zich drie Italiaanse en drie Spaanse formaties. Bij de loting bleven duels tussen twee Spaanse of twee Italiaanse ploegen uit. Ferguson vond dat verdacht.