ZEIST - De spoedarbitragezaak die de Braziliaanse spits Afonso Alves tegen AZ heeft aangespannen, dient maandagavond in Zeist. Dat heeft de KNVB maandagmiddag bekendgemaakt.

De zitting vangt om 19.30 uur aan. Volgens de advocaat van de aanvaller, die nog steeds eigendom is van SC Heerenveen en graag naar Middlesbrough wil, zal zijn cliënt zeer waarschijnlijk zelf in Zeist aanwezig zijn bij de behandeling van de slepende kwestie.

Alves en AZ besloten de zaak donderdag aan te houden om in overleg te treden. Dat nadere contact leverde evenwel geen akkoord op. Daardoor moet de arbitragecommissie alsnog een oordeel geven.

Transfertermijn

Pim de Vos, de Nederlandse advocaat van Alves, diende het verzoek voor een arbitragezaak vrijdag opnieuw in. Enige haast is geboden, omdat donderdagavond om middernacht de transfertermijn sluit.

AZ stelt dat Alves in december een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst in Alkmaar heeft ondertekend. De topscorer van het vorige seizoen bestrijdt dat. Volgens het kamp-Alves gaat het slechts om een conceptcontract waarop onder meer de handtekening ontbreekt van de Braziliaanse advocaat van de voetballer. Volgens Alves is er daarom geen sprake van een wettige overeenkomst.

Schadeclaim

Als de arbitragecommissie tot hetzelfde oordeel komt, kan AZ een forse schadeclaim van de Zuid-Amerikaan tegemoet zien. Volgens raadsman De Vos heeft de Alkmaarse club dan een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

"Zo heeft AZ een brief naar Middlesbrough gestuurd om aan te geven dat Alves eigendom van AZ is. Daardoor kan Middlesbrough worden beïnvloed en zelfs afzien van een transfer. Dat geldt ook voor andere partijen."