NIJMEGEN/VENLO - Voor het eerst sinds 9 november (Heracles) heeft NEC weer een overwinning in de eredivisie behaald. De Nijmeegse degradatiekandidaat versloeg zondag in de Goffert FC Utrecht met 2-0.

Jhonny van Beukering en Brett Holman maakten in de tweede helft de doelpunten. De zege was verdiend.

Evenwicht

De eerste helft hielden de partijen elkaar in evenwicht zonder al te veel gevaar voor de doelen. NEC probeerde in hoog tempo aan te vallen.

FC Utrecht, met de van ziekte herstelde Willem van Hanegem weer op de bank, combineerde beter. Scheidsrechter Roelof Luinge floot veel en wekte ergernis op de tribunes en bij Nijmeegse spelers.

Nelisse

Robin Nelisse kreeg de beste kans. De Utrechtse topscorer zag doelman Gabor Babos mooi redden. NEC's centrale verdediger Jonas Olsson werd vijf minuten voor rust na een duel met Cedric van der Gun op een brancard weggedragen met een enkelblessure.

NEC zette in de tweede helft nog meer druk. In de 47e minuut brak Bett Holman door. De Australiër had vrije doortocht maar hij schoof de bal naast het doel van Michel Vorm. De doelman raakte geblesseerd en moest worden vervangen door debutant Wesley de Ruiter.

De thuisclub, zegeloos in tien voorgaande duels, bleef energiek aanvallen en vechten voor elke meter grond. De Ruiter stopte een schot van Jhonny van Beukering, Patrick Pothuizen knalde voorlangs. Utrecht was slordig in de afronding van de tegenstoten, alle schoten vlogen over en naast.

Van Beukering

In de 68e mnuut nam NEC verdiend een voorsprong. Van Beukering kopte van dichtbij een voorzet van Jeremain Lens binnen. FC Utrecht moest daarna ruimte weggeven om misschien nog een punt te redden. De nummer 17 van de eredivisie profiteerde gretig en blij. Holman maakte zijn eerder fout goed en schoof 2-0 in de hoek. De Nijmeegse aanhang vierde de ovewining als een bevrijding. Er is weer hoop.

Heracles

Wat de topclubs dit seizoen niet lukte, daar slaagde Heracles Almelo zondagmiddag met speels gemak in: winnen van VVV-Venlo in stadion De Koel. De Almeloërs zetten de ontstellend zwakke Venlose ploeg te kijk: 0-5.

Het was de eerste uitzege van Heracles Almelo in liefst 28 duels. VVV-Venlo had voor rust niets in te brengen tegen het slim spelende Heracles Almelo. De gasten stoorden al vroeg de Venlose opbouw, combineerden er lustig op los en hadden geen kind aan VVV-Venlo.

De ruststand van 0-3 in het voordeel van Heracles was niet eens geflatteerd. Mark Looms (kopbal), Gonzalo Garcia-Garcia (schot) en Srdjan Lakic, die de buitenspelval omzeilde en keeper Danny Wintjens gemakkelijk passeerde, drukten het verschil in duidelijke cijfers uit.

Ofrany

De Limburgers stonden erbij en keken ernaar, en hadden geluk dat arbiter Pieter Vink weigerde om Rachid Ofrany voor rust met twee keer geel uit het veld te sturen. Slechts een enkele keer veerden de toeschouwers in De Koel op, maar de schoten van Edwin Linssen en Nordin Amrabat misten precisie.

De goede bedoelingen van VVV-Venlo na de hervatting duurden nog geen vijf minuten. Een foute pass van verdediger Niels Fleuren leidde de 0-4 in. Srdjan Lakic, die een halve minuut eerder verzuimde te scoren, bleef nu wel koel voor doelman Wintjens. De tweede helft had verder schriftelijk afgedaan kunnen worden.

VVV-Venlo had een complete off-day en Heracles Almelo bleef heel eenvoudig op de been. De Venlose ploeg prutste zonder bezieling verder en toonde geen seconde de beleving waarmee de topclubs dit seizoen punten werden afgesnoept. Invaller Igor Gluscevic zorgde met de 0-5, zijn eerste balcontact, voor de afronding van de blamage voor VVV.

ZIE OOK:
'Winnen is doping'