EINDHOVEN - In de zoektocht naar de ideale formatie voor de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland moet bondscoach Dick Advocaat het Nederlands voetbalelftal de komende vijf weken van een kwaal en een bijkomend luxe probleem genezen.

De oefeninterland woensdag tegen Portugal (1-1) leerde opnieuw dat Oranje schaars in zijn verdedigers zit. Lichtpuntje was vooral het goede optreden van Mark Overmars en Roy Makaay.

De laatstgenoemde topschutter van de Spaanse Premiera Division vormde voor rust in het voor driekwart gevulde Philips-stadion van PSV samen met Patrick Kluivert het aanvalsduo van het Nederlandse elftal. Hij dankte zijn uitverkiezing aan de lichte pijntjes van Ruud van Nistelrooij in nek en lies. ,,Maar eenmaal fit blijft hij voor mij samen met Kluivert eerste keus'', aldus Advocaat.

Vervanger

De krachtmeting met de organisator van het eerstvolgende EK leerde echter dat de bondscoach indien nodig een goede vervanger voor zijn twee beoogde scherpschutters heeft. Makaay onderstreepte tijdens zijn 23e interland dat hij behalve bij Deportivo La Coruna ook bij het Nederlands elftal kan presteren.

Hoogtepunt was zijn fraaie hakballetje dat Kluivert in de 27e minuut in staat stelde de score te openen. Met zijn 37e interlanddoelpunt nestelde de spits van Barcelona zich naast Bergkamp aan kop van de eeuwige topschutterslijst.

Overmars

Een complimentje had Advocaat ook voor Overmars. ,,Marc heeft het goed gedaan. Al moet je daar geen conclusies voor het duel met Wit-Rusland aan verbinden. Ik zie hem overigens niet alleen als linksbuiten. Hij kan ook rechts uit de voeten'', aldus de bondscoach die vooral de eerste helft niet tevreden was over Andy van der Meyde.

De tweede helft was zoals zo vaak bij oefeninterlands vanwege de vele wisselingen slordig. De Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari van Portugal haalde in de rust onder meer Rui Costa en Figo naar de kant. Ook bondscoach Advocaat luisterde goed naar de verzoeken van enkele clubcoaches. Hij gunde Edgar Davids, Phillip Cocu, Patrick Kluivert en Fernando Ricksen een helftje rust. Wesley Sneijder, Paul Bosvelt, Rafael van der Vaart en Mario Melchiot waren hun vervangers.

Sneijder en Robben

Sneijder maakte evenals Arjen Robben zijn debuut in Oranje. ,,Wesley moest even wennen aan het tempo maar liet ook zien dat hij veel kwaliteiten heeft'', zei Advocaat. ,,Robben speelde te kort om een oordeel over hem te vellen'', doelde de bondscoach op het kwartiertje dat de PSV'er meespeelde.

Een gelukkig doelpunt van Simao (1-1) een kwartier voor tijd kon niet voorkomen dat Advocaat ook na zijn elfde interland sinds zijn rentree als bondscoach nog ongeslagen is. De serie van acht overwinningen en drie gelijke spelen camoufleert echter het gebrek aan goede verdedigers.

Het is voor Advocaat te hopen dat Jaap Stam en Michael Reiziger snel herstellen. Met Ricksen, Melchiot, Frank de Boer, Boudewijn Zenden en André Ooijer beschikt hij over wel heel weinig topverdedigers.