MELBOURNE - De 17-jarige tennisster Arantxa Rus heeft zaterdag in Melbourne een gedenkwaardige prestatie geleverd. Het talent uit Monster schreef overtuigend het juniorentoernooi van het Australian Open op haar naam. De als veertiende geplaatste Nederlandse was in de finale met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Australische Jessica Moore.

Voor Rus, die in Melbourne alleen in de derde ronde een set verloor, was het haar eerste grote succes in haar nog prille loopbaan.

Vorig jaar trad ze toe tot de beroepsspelers. In de aanloop naar het Australian Open won ze al wel het jeugdtoernooi van Nottinghill.

Ongeslagen

Rus is dit jaar nog ongeslagen. Dankzij haar triomf in Melbourne zal ze een grote sprong op de internationale jeugdranglijst maken.

De laatste Nederlander die een grandslamtitel bij de jeugd won, was Thiemo de Bakker in 2006 op Wimbledon. In 2004 veroverde Michaëlla Krajicek op vijftienjarige leeftijd het juniorenkampioenschap bij het US Open.

Geluk

Rus kon haar geluk na de mooiste zege uit haar leven niet op. "Mijn opslag liep heel goed", jubelde de Nederlandse, die in de finale niet één keer haar servicebeurt verloor. "Met mijn opslag heb ik het verschil gemaakt.

Ik zal me mijn hele leven blijven herinneren dat ik als junior een grandslamtoernooi heb gewonnen. Ik was wel een beetje nerveus toen ik voor de wedstrijd moest serveren. Het is de eerste keer dat ik in Australië speel en alles wat ik deed ging goed."