HAMAR - Even dacht schaatser Jacques de Koning vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar dat de tijdwaarneming niet klopte. Op de 500 meter realiseerde de Nederlander 34,90. De Koning won daarmee de B-groep.

Later op de avond in de A-divisie waren Simon Kuipers en Jan Smeekens minder snel. De Koning is nu de beste Nederlander op een laaglandbaan ooit, wat de 500 meter betreft. "Ik had echt niet gedacht dat dit er in zat. Vraag me niet waar ik het vandaan haal. Ik weet het niet."

De Koning is bezig aan een goed seizoen. "Dat wist ik wel. Maar zo goed, nee. Mijn opening was ook nog niet zo opzienbarend, ik lag zelfs even achter op die Canadees Nielsen. Vooral de laatste bocht ging uitstekend. Daar heb ik het verschil gemaakt."

Johan de Wit

In de APPM-formatie van coach Johan de Wit is De Koning dit seizoen opgeleefd. Op de nationale titelstrijd op de sprint werd hij recentelijk tweede achter Jan Bos, vooral omdat hij beide 500 meters won. Op de WK eindigde hij vorige week vervolgens verdienstelijk als achtste.

Nu wil hij meer. "Door deze prestatie is voor mij ineens de WK afstanden in Nagano ook weer haalbaar. Ik wil me nu in Inzell kwalificeren voor de finale van de wereldbeker, om daar dan weer een ticket voor Japan te verdienen. Voor mij is nu ineens elke wedstrijd een finale."

Contrast

Het contrast met Beorn Nijenhuis was groot. De sprinter van TVM, die vorig seizoen op het punt van zijn internationale doorbraak stond, werd twaalfde in de B-groep. Nadat door een operatie het seizoen pas laat op gang kwam, werd hij de afgelopen week gekweld door griep. "Afzeggen was geen optie. Ik moet elke kans die ik krijg om te starten nu pakken."

Nijenhuis had in Hamar echter een onmogelijke opdracht. Zijn seizoen lijkt verloren. Hij heeft nog geen contract voor het komende jaar. "Daar maak ik me geen zorgen om. Mijn opdracht is zo hard mogelijk schaatsen. Ik concentreer me daar volledig op. Natuurlijk is dit frustrerend. Maar ik heb altijd "faith", geloof, in mezelf gehad. Dat blijf ik houden."