BRUSSEL - De Belgische politie heeft woensdag een bezoekje gebracht aan het ouderlijk huis van wielrenner Tom Boonen in Retie. Dat gebeurde zonder huiszoekingsbevel, meldde procureur Marc Rubens van het parket van Hasselt vrijdag naar aanleiding van publicaties in de Belgische media.

Volgens Gazet van Antwerpen waren bij de huiszoeking, waarbij de wielrenner zelf niet aanwezig was, geen verdachte spullen aangetroffen. Rubens verklaarde vrijdag dat het bezoek aan de familie Boonen slechts ten doel had antwoord te krijgen op enkele vragen.

Die hebben te maken met het onderzoek naar veldrijder Tom Vannoppen in verband met cocaïnegebruik. Vannoppen zou tijdens een verhoor hebben verklaard dat Boonen handelde in de drug.

Geen aanwijzingen

Rubens: "Er zijn ten aanzien van Boonen helemaal geen aanwijzingen dat hij iets met de zaak te maken heeft. Maar het onderzoek is nog niet afgerond. Als Vannoppen en Boonen terugkeren uit het buitenland gaan we ze confonteren met hun verklaringen. Ik betreur de publicaties, het is onaanvaardbare berichtgeving."

Vannoppen gaf vrijdag in het Italiaanse Treviso toe dat hij positief is getest op cocaïne, maar hij ontkent dat hij de naam van Boonen heeft genoemd. "Ik heb positief getest, maar Tom Boonen heeft daar niks mee te maken. Dat is weer een spelletje om het wielrennen in slecht daglicht te brengen. We trainen vaak samen en gaan soms een pint drinken. Maar van dealen in cocaïne is geen sprake", zei de veldrijder tegenover de camera van de Belgische omroep VRT.

Toeschouwer

Vannoppen is in Italië als toeschouwer bij de wereldkampioenschappen veldrijden. Hij won in 2002 zilver bij de WK. "Het parket van Beringen heeft mij vorige week woensdag over die positieve test ondervraagd. In mijn verhoor kwamen dertig renners ter sprake, natuurlijk ging het ook over Boonen. Ik heb een verklaring afgelegd en dacht dat de zaak voorbij was. Maar nu komen plots zaken naar buiten die niet waar zijn."

Vannoppen testte positief twee dagen na zijn ontslag bij de ploeg Sunweb. "Ik heb na mijn ontslag een feestje gevierd. Ik voelde me geen renner meer en heb gedronken en domme dingen gedaan. Twee dagen daarna kreeg ik een dopingcontrole."