VALENCIA/MUNCHEN - Marat Safin is dinsdag in de eerste ronde van het graveltoernooi van Valencia al uitgeschakeld. De Russische tennisser die zondag in de finale van het toernooi van Barcelona geblesseerd opgaf, bleek niet sterk genoeg voor de Argentijn Franco Squillari: 6-4 5-7 6-2. Safin was als tweede geplaatst.

In Barcelona reikte hij verrassend tot de eindstrijd, aangezien hij de voorafgaande maand niet had kunnen tennissen door een enkelblessure. In de finale tegen de Spanjaard Moya stopte hij in de vierde set, wegens vermoeidheid en maagklachten. "Ik kon niet meer", zei hij toen.

Fit

Dinsdag vond hij zichzelf alweer fit genoeg, maar was hij niet goed genoeg. Squillari profiteerde ervan. De nummer één van de plaatsingslijst, de Spaanse gravelspecialist Juan Carlos Ferrero, maakte geen fout in de openingsronde. Hij versloeg zijn landgenoot Garcia-Lopez met 6-4 6-4.

Sluiter

In München bereikte Raemon Sluiter de tweede ronde via een overwinning op de Italiaan Furlan (7-5 6-4). In de volgende schifting krijgt hij een grote uitdaging, want dan wordt hij andermaal geconfronteerd met de Zwitser Roger Federer, die in Beieren de plaatsingslijst aanvoert. Federer, die de Kroaat Krajan met 6-4 6-3 opzij zette, won eerder dit jaar binnen een week twee keer van de Rotterdammer. De eerste keer was in Arnhem, voor de Davis Cup, de tweede keer bij het toernooi van Marseille. In totaal speelden beiden drie keer tegen elkaar. Ook de eerste keer, in 2001 in Den Bosch, won de Zwitser.

Schalken

Sjeng Schalken, die in München maandag al doordrong tot de tweede ronde, treft daarin de Australiër Wayne Arthurs. Van de drie onderlinge partijen won Schalken er twee. Martin Verkerk slaagde er niet in te winnen in zijn partij tegen de Fransman Lisnard. Verkerk verloor in twee sets, 6-2 6-4.

Dennis van Scheppingen verloor in de eerste ronde van het challengetoernooi in Rome van de Braziliaan Engel: 6-7 6-4 7-6, terwijl de als eerste geplaatste John van Lottum in de challenger in New Delhi wel doorging naar ronde twee. Hij versloeg de Indiër Uppal met 6-1 en 6-3.