LEUSDEN - Politiebond ACP wil weer snijden in de begeleiding van voetbalwedstrijden in de eredivisie, zei voorzitter Gerrit van de Kamp donderdag. Dit uit protest tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Het is nog onbekend tijdens welke wedstrijden de ACP acties gaat uitschrijven. De bond stapt over op dit soort minder publieksvriendelijke acties, omdat de stakingen tot nu toe niet hebben geleid tot een nieuw cao-bod van de minister.

"Het opzoeken van grenzen is kennelijk het enige dat helpt", verklaarde Van de Kamp. "We vinden het heel vervelend, maar blijkbaar is het nodig om de minister in beweging te krijgen."

Gesprekken

De vier landelijke politievakbonden NPB, ACP, ANPV en VMHP voeren sinds vorige week wel weer gesprekken met de minister, maar die zijn alleen verkennend. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn nog niet heropend. De ACP zegt geen indicatie te hebben "dat we ergens gaan komen" met deze gesprekken.

Risicoduel

Vooralsnog heeft de ACP één wedstrijd uit de eerste divisie uitgekozen om actie bij te voeren. Zondag is een actievergadering voor, tijdens en na het risicoduel FC Den Bosch-Top Oss, waarbij normaal gesproken circa 150 politiemensen worden ingezet. De ME en de aanhoudingseenheid gaan zondag echter naar de vergadering. Of de wedstrijd doorgaat, is aan burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch.

Pamfletten

In december werden de toppers Ajax-PSV en Feyenoord-AZ verboden, omdat de politie tijdens beide wedstrijden staakte. Die duels worden volgende week ingehaald. Woensdagavond deelden protesterende politieagenten pamfletten uit aan bezoekers van het treffen tussen Ajax en FC Utrecht.