KATWIJK - Gedwongen door blessures valt bondscoach Dick Advocaat woensdag tijdens de vriendschappelijk interland tegen Portugal in Eindhoven terug op het voor Nederland ooit zo kenmerkende systeem met buitenspelers. Marc Overmars en Andy van der Meyde moeten vanaf de flanken de beoogde scherpschutters Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij van munitie voorzien.

"Ik ben begonnen met vleugelspitsen", verklaarde Advocaat daags voor de oefeninterland die vooral is uitgeschreven voor de portemonnee van de KNVB. Na duels met Engeland, Spanje, Verenigde Staten en Noorwegen koos de bondscoach voor een systeem met vier middenvelders. "Pas toen kregen we meer kansen en gingen de wedstrijd domineren."

Vertrouwd

De keus van Advocaat voor een systeem met twee echte buitenspelers is vooral ingegeven door de groeiende lijst van geblesseerden. Clarence Seedorf en Ronald de Boer zijn niet inzetbaar op de rechterflank en centrale middenvelder Mark van Bommel moet worden vervangen door Edgar Davids, de laatste interlands vaak ingezet als veredelde linksbuiten. Als het aan Advocaat ligt, verandert het inmiddels vertrouwde spelsysteem van Oranje met de komst van Overmars en Van der Meyde nauwelijks.

De bondscoach ziet geen reden voor wisselingen. "De samenwerking tussen Kluivert en Van Nistelrooij kan inderdaad nog beter. Maar zij blijven mijn spitsen. Van der Sar is net fit maar mag met het oog op het duel in juni met Wit-Rusland wedstrijdritme opdoen. We gaan na een slechte wedstrijd tegen Moldavië ook niet plotseling heel anders spelen. Natuurlijk was het niet goed, maar dat overkomt iedereen wel een keertje."

Geen waarschuwing

De keuze voor Wesley Sneijder, Dirk Kuijt en later Arjen Robben is volgens Advocaat allesbehalve bedoeld als een waarschuwing. "Ik wilde ze er gewoon bijhalen", aldus de coach die in zijn eerste jaar alleen Van der Meyde liet debuteren.

Geen zin

Zorgwekkend blijft het aantal verdedigers waarover de bondscoach kan beschikken. Wegens de blessures van Stam, Hofland en Bouma en het plotseling wegvallen van Reiziger deed Advocaat maandagavond vergeefs een beroep op Kees van Wonderen. De 33-jarige aanvoerder van Feyenoord had geen trek voor een keer te mogen opdraven.

Uiteindelijk werd Mario Melchiot bereid gevonden. De verdediger van Chelsea arriveerde dinsdagavond pas halverwege de training op het speelveld van Quick Boys. Meer dan duizend belangstellenden zagen daar Oranje een eenvoudige training afwerken. Advocaat wilde zijn opstelling niet helemaal prijsgeven. Hij beloofde wel rekening te houden met verzoeken van clubs om spelers maar een helft te laten spelen. Davids, Cocu, Van Nistelrooij en Kluivert zullen niet de hele wedstrijd in actie komen. Oranje en Portugal mogen tijdens hun onderlinge duel zes keer wisselen.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Ricksen, Ooijer, Frank de Boer en Zenden; Van der Meyde, Bosvelt, Cocu en Overmars; Kluivert en Van Nistelrooij.