HEERENVEEN - Schaatser Carl Verheijen heeft zich woensdag in Thialf geplaatst voor het WK allround, dat over ruim twee weken in Berlijn wordt gehouden.

De stayer hield in de skate-off, met als inzet het laatste ticket voor de titelstrijd, concurrenten als Erben Wennemars en Tom Prinsen achter zich.

Na de 1500 meter van dinsdag moest Verheijen op de slotrit van de mini-tweekamp ruim acht seconden goedmaken op Wennemars. Dat deed hij: 6.26,57 tegen 6.37,41. De sprinter hield nog wel Prinsen (6.33,90) in het klassement achter zich en is nu eerste reserve. Dat was hij het afgelopen weekeinde ook al bij de WK sprint.

Blessure

Door een blessure, opgelopen bij de wereldbekerwedstrijd in Kolomna (begin december), raakte hij de afgelopen weken achterop. Op het NK allround slaagde hij er niet in zich te plaatsen voor de Europese titelstrijd.

Hij gaat nu naar het WK met Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Ben Jongejan. Prinsen kreeg een troostprijs, hij plaatste zich voor de wereldbeker op de 5000 meter.

Opgelucht

Verheijen, vorig jaar nummer drie op de WK allround, was opgelucht. "Vooral omdat ik nu eindelijk een klein beetje resultaat zie van al het werk in de afgelopen zomer. Op een gegeven moment word je mentaal moe van al die pech. Natuurlijk ben ik niet ver genoeg om straks in Berlijn de strijd met Sven aan te gaan. Maar ik wil gewoon vier goede afstanden rijden, verder zie ik wel."

Wennemars

Wennemars, die sinds zijn succesvolle optreden (vijfde) bij het WK allround van vorig jaar geen 5000 meter meer reed, was evenmin ontevreden. "Het ging goed, alleen de laatste twee rondjes had ik niet meer de kracht goed door te gaan. Dat is me opgebroken. Het was een groot nadeel dat ik alleen moest rijden. Achteraf gezien heb ik waarschijnlijk een dag eerder op de 1500 meter nu net iets te veel laten liggen."

Prinsen

Prinsen bleek vooral te weinig ritme te hebben. Bij het NK allround een maand geleden in Groningen moest hij afzeggen wegens een spierblessure. "Dit waren mijn eerste races sinds die tijd en dat bleek lastig. Op de trainingen ging het de afgelopen dagen beter. Dit is balen. Waarschijnlijk wilde ik te graag."