ZEIST - De arbitragecommissie van de KNVB heeft AZ in de zaak tegen sc Heerenveen over de transfer van Afonso Alves in het ongelijk gesteld.

De Alkmaarders meenden een rechtsgeldige overeenkomst met de Friese club te hebben, maar volgens de commissie is daar geen sprake van.

Transfer

AZ en Heerenveen bereikten eind vorig jaar overeenstemming over de transfer van Alves naar Alkmaar. In deze overeenkomst, waarbij een transfersom van 18 miljoen euro was afgesproken, was echter de opschortende voorwaarde opgenomen dat er voor 5 januari schriftelijke overeenstemming moest zijn tussen de spits en zijn werkgever Heerenveen over de ontbinding van het dienstverband.

Die overeenstemming kwam er uiteindelijk niet. Vervolgens gaf Alves nog eens aan niet overgeschreven te willen worden naar AZ. Heerenveen weigerde vervolgens medewerking aan het ondertekenen van de overschrijvingsformulieren en kreeg daarin woensdag van de arbitragecommissie gelijk.

Voorwaarden

In het vonnis zegt de commissie dat er "geen overeenstemming, laat staan schriftelijke overeenstemming, is bereikt over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst tussen Alves en Heerenveen zouden worden beëindigd. Op grond van die overeenkomst is Heerenveen niet meer gehouden de overschrijvingsformulieren te tekenen".

De commissie constateert tevens dat Heerenveen niet tekort is geschoten bij de afwikkeling van de zaak. AZ vorderde in de arbitragezaak ook Heerenveen te verbieden mee te werken aan overschrijving van Alves naar een andere betaald voetbal organisatie. Die eis heeft de commissie ook afgewezen, waardoor het Heerenveen vrij staat met andere in Alves geïnteresseerde clubs te onderhandelen.

Arbeidsovereenkomst

De arbitragecommissie gaat er echter ook vanuit dat tussen AZ en Alves in december 2007 wel degelijk een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. In de ogen van de commissie kan die een blokkade opwerpen bij een andere transfer van Alves. Over een eventuele transfer naar een andere club dan AZ wil de commissie echter niet oordelen. "Daarop kan thans niet worden vooruitgelopen", schrijft de commissie.

Alves heeft inmiddels bij de KNVB een spoedarbitragezaak tegen AZ aangespannen, omdat hij de rechtsgeldigheid van de arbeidsovereenkomst met de Alkmaarders betwist. Die zaak dient donderdag.