ROTTERDAM - Na afloop van een kwalitatief matige topper met veel overtredingen en weinig kansen, stapte Feyenoord uiteindelijk gelukkiger van het speelveld dan PSV. De Rotterdammers handhaafden in de uitverkochte Kuip door het 0-0-gelijkspel een voorsprong van tien verliespunten op de regerend landskampioen uit Eindhoven.

Feyenoord bleef daarmee bijna halverwege de competitie met een voorsprong van twee punten op naaste concurrent Ajax

Een teleurgesteld maar over de gehele wedstrijd iets beter PSV rest niets anders dan zich vast te houden aan de cijfers van de tweede speelhelft van vorig seizoen. De Eindhovenaren begonnen na de winterstop met vijf punten minder dan Feyenoord maar eindigden met zeventien punten meer.

Bij de regerend landskampioen weten ze ook dat de kans klein is dat de Rotterdammers opnieuw helemaal in elkaar storten. Daarvoor lijkt de selectie met de komst van Van Hooijdonk, Ono, Van Haaren en Collen in de breedte te veel versterkt.

PSV verzuimde op bezoek bij Feyenoord een succesvolle maand passend af te sluiten. Na een rampzalige competitiestart en uitschakeling in de Champions League, voorkwamen de Eindhovenaren door overwinningen op PAOK Saloniki in de UEFA-Cup en RKC

Afhankelijk

Door het gelijke spel in De Kuip lijkt PSV in het resterende deel van de competitie te zeer afhankelijk van misstappen van Feyenoord en Ajax.

De Rotterdammers misten zonder de geblesseerde Van Wonderen, Van Haaren en Collen daarentegen de kans PSV op nog grotere achterstand te zetten. Met een voordelig verschil van dertien verliespunten had de altijd voorzichtige trainer Van Marwijk het misschien wel aangedurfd om PSV af te schrijven in de kampioenstrijd. Volgens de oefenmeester van Feyenoord behoort prolongatie van de titel voor de Eindhovenaren nog steeds tot de mogelijkheden.

De voorzichtige houding van Van Marwijk wordt de trainer voor een groot deel ingegeven door het optreden van zijn ploeg dit seizoen. Feyenoord heeft weliswaar de minste verliespunten van alle eredivisieclubs maar wint zelden een wedstrijd overtuigend. Ook op eigen veld tegen PSV gedroeg de koploper zich allesbehalve als een nakend kampioen.

Voorzichtig

Feyenoord speelde voorzichtig en met veel mensen achter de bal. De ploeg kregen nauwelijks kansen. Alleen Tomasson dwong Waterreus een keer tot een snoekduik. Het slechte Rotterdamse aanvalsspel had veel te maken met de prestaties van vleugelaanvallers Elmander en Smolarek. Het duo had weinig in te brengen bij Heintze en Bogelund, beide Deense backs in Eindhovense dienst.

PSV kon het gemis van Kezman niet camoufleren. Vooral na de snelle blessure van Bruggink miste de landskampioen kwaliteit centraal in de aanval. Vennegoor of Hesselink beschikt niet over een goede actie en is meer aanspeelpunt of breker.

Invalbeurt Ramzi

Ramzi verving Bruggink na 26 minuten matig. De Marokkaan kreeg wel de beste kans van de wedstrijd. Hij stond nog geen minuut in het veld toen Bogelund hem alleen voor Zoetebier zette. Ramzi schoot echter naast. Het was één van de weinige kansen in een duel dat werd gekenmerkt door de vele overtredingen op het middenveld. Vooral de duels tussen aanvoerders Van Bommel en Bosvelt waren hard maar leuk om te zien.

PSV, dat behalve Kezman ook De Jong, Hofland en Vogel moest missen, leek het duel in het begin van de tweede helft te beslissen. Zoetebier bleef echter overeind na zwakke doelpogingen van Bouma (2 keer), Vennegoor of Hesselink en Ramzi. Uiteindelijk was Feyenoord in de slotfase tot twee keer toe het dichtst bij de openingstreffer. Bosvelt en Van Hooijdonk bezorgden hun ploeg echter geen geflatteerde zege.

Uitslagen Eredivisie

Roda JC - Ajax 1-1

/DOSSIEREredivisie