HEERENVEEN - Niet voor het eerst ging het voor schaatser Jan Bos zondag mis op de tweede dag van een wereldkampioenschap sprint in Thialf. De Harderwijker kwam op de 500 meter ten val terwijl hij in het klassement tweede stond.

Twee jaar geleden werd Bos bij hetzelfde toernooi aangereden bij het inschaatsen.

De Noor Even Wetten knalde bij het WK van 2006 voor de slotafstand tegen Bos aan, wiens schaats beschadigd raakte. Na hulp van een materiaalexpert kon de wereldkampioen van 1998 toen nog wel de 1000 meter schaatsen, waarna hij in het eindklassement nog brons pakte.

Toen had het ongemak hem mogelijk het zilver gekost, zei Bos destijds.

Wotherspoon

Zondag was hij in één klap kansloos voor welke medaille dan ook. Bos reed op het rechte stuk op de kruising voor Wotherspoon, zette zijn rechterschaats op het ijs en voelde het ijzer wegglijden.

Klassementsleider Wotherspoon schrok, maar had weinig hinder van de valpartij van zijn tegenstander. Hij reed nog naar de tweede tijd (34,95) en is op weg naar zijn vijfde wereldtitel.

Verwijt

Jan Bos verweet zondag niemand iets, behalve zichzelf. Misschien was een oneffenheid op de baan de oorzaak van zijn val, maar Bos zocht de schuld alleen bij zichzelf: "Dit was gewoon het stomste dat ik kon doen."

De schaatser van Team Telfort reageerde bij de NOS op tv op zijn mislukte race tegen klassementsleider Jeremy Wotherspoon. "Zwaar klote", waren zijn eerste woorden.

Ijsricheltje

"Ik snap er geen bal van. Ik heb de beelden even gezien, ik hoorde dat ik mijn schaats misschien op een ijsricheltje had gezet. Kan gebeuren, maar iedereen rijdt er verder gewoon wel overheen. Ik baal gigantisch."

Bos kan een medaille vergeten. Hij blijft ook na dit toernooi staan op een gouden (1998), een zilveren (1999) en de bronzen plak uit 2006.

Dramatische val voor Bos