DEN BOSCH - FC Den Bosch heeft zich met een ruime zege van -1 op Vitesse uit de degradatiezone van de Eredivisie gevoetbald. De debutant heeft na verrassende winst met 22 punten een mooie plaats in de middenmoot veroverd.

Trainer Wiljan Vloet: "Ik beloofde de club twintig punten bij de winterstop. Toen kreeg ik de lachers op mijn hand. Met de volle score uit de laatste drie duels staan we op 22. Deze ploeg groeit elke week in vertrouwen."

Vitesse koos zaterdag op een keihard veld voor het verzorgde voetbal. Achteraf bekeken vond trainer Edward Sturing de gekozen speelwijze niet gelukkig.

Sturing: "Onze start was veelbelovend, daarna verloren we de controle over de wedstrijd. Deels omdat we ons niet aanpasten aan de omstandigheden. Ook omdat positiespel belangrijker leek dan het uiteindelijke resultaat. Pas in de rust kon ik corrigeren."

Sturing voelde zich niet door zijn spelers in de steek gelaten. "Teveel spelers bleven onder hun normale niveau", aldus de opvolger van Koeman.

Vechtlust

Een vechtlustig FC Den Bosch mocht wel wijzen op meer dan modale inbreng. Van der Hoorn heerste achterin. Aanvallend kwamen De Freitas, Van den Eede en Mourad tot dikke voldoendes.

De onberekenbare Mourad dolde in de 42e minuut Marc van Hintum om vervolgens Van den Eede vrij voor doelman Jevric te zetten, 1-0. Negentig seconden later al kwam Vitesse dankzij arbiter Van Egmond op 1-1. Van der Hoorn werd onterecht bestraft na een duikeling van Sikora. Kreek schoot tot woede van Van der Hoorn de vrije trap binnen, 1-1.

Trainer Vloet: "Natuurlijk was die vrije trap onterecht. Ik heb ze tot rust gemaand. Zet de emoties in daden om, luidde de opdracht. Dat heeft de ploeg perfect gedaan."

Fouten

FC Den Bosch kreeg daarbij hulp van een lankmoedig Vitesse, dat op het middenveld fout op fout stapelde. Middenvelder Van der Laak profiteerde als eerste. Volledig vrij richtte hij in de 59e minuut op Van den Eede, die zijn vaste bewaker Stefanovic op meters afstand wist. Van den Eede kopte opnieuw raak, 2-1.

FC Den Bosch - Vitesse werd daarna vooral voor Vitesse een genante vertoning. Vitesse overtuigde niet, was incidenteel dreigend met een kopbal van Peeters en eeen vrije trap van Van der Schaaf die de paal raakte. FC Den Bosch, dat de winst rook, bleek aanzienlijk gevaarlijker.

Het duo Van der Eede/Mourad en De Freitas lieten opgelegde kansen op 3-1 liggen. Uitblinker Mourad bracht FC Den Bosch in de 83e minuut alsnog naar 3-1. De goal van Patrick Deckers maakte de Arnhemse afgang compleet, 4-1.

/DOSSIEREredivisie