KERKRADE - De beoogde wonderdokters Koeman en Krol hebben nog niet aangetoond dat ze Ajax met het huidige spelersmateriaal kunnen reanimeren. De Amsterdammers dankten zaterdagavond het gelijke spel bij Roda JC (1-1) voor een groot deel aan een blunder van doelman Kalac.

Ondanks de aanvallende bedoelingen kreeg Ajax tot de gelijkmaker geen enkele fatsoenlijke mogelijkheid. Doelman Kalac maakte de slappe doelpogingen van Chivu en Ibrahimovic eenvoudig onschadelijk.

Hij verkeek zich in de 68e minuut wel op een zacht tikje van O'Brien waardoor Ibrahimovic ervoor zorgde dat beide ploegen hun tweede onderlinge ontmoeting van dit seizoen met een -1 gelijkspel afsloten.

De bedoelingen van Koeman en Krol zijn duidelijk. In navolging van ontslagen voorgangers Olsen, Wouters en Adriaanse wil het nieuwe trainersduo de club zijn ware gezicht teruggeven.

Speelwijze

Geheel overeenkomstig de wens van supporters en clubleiding moet Ajax weer met buitenspelers en schaduwspits succes gaan oogsten. Ook onder een nieuwe technische leiding kunnen de spelers van Ajax nog niet duidelijk maken dat ze de van hen verlangde speelwijze kunnen uitvoeren.

Buitenspelers Van der Meyde en Wamberto haalden nauwelijks de achterlijn. Van der Vaart kon niet verhullen dat hij een betere linkshalf is dan schaduwspits. De topscorer van de Amsterdammers kwam te weinig aan de bal en vormde geen goed koppel met centrumaanvaller Ibrahimovic.

Ajax zette de eveneens matig spelende thuisploeg pas onder druk nadat Knopper na een uur spelen als vijfde aanvaller in het veld was gekomen. De opleving was echter te kort om aanspraak te mogen maken op de overwinning. "Een zege was niet verdiend geweest", vond ook trainer Koeman.

Beleving

De oefenmeester denkt nog steeds dat Ajax met de huidige selectie de kunst verstaat met buitenspelers en schaduwspits te voetballen. "Maar dan moeten we wel meet beleving en inzet tonen", zei Koeman. "Spelers hoeven van mij niet met witte broekjes van het veld."

Samen met zijn assistent Krol licht Koeman in de winterstop zijn selectie door. Aankopen blijven zo goed als zeker uit. Wel is het goed mogelijk dat het nieuwe trainersduo besluit Van Halst weer bij de selectie te halen. "In de evaluatie lichten we iedereen door. Dus ook een Jan van Halst en een Bryan Roy."

Strafschop

Ajax begon zonder de geblesseerde Pasanen, De Cler, Machlas, Van der Gun, Ikedia en Cruz zwak aan de wedstrijd. Roda JC, slecht aan de competitie begonnen, straalde eveneens weinig overtuiging uit. De Limburgers kwamen op een voorsprong door een benutte maar dubieuze strafschop van Anastasiou in 23e minuut. Scheidsrechter Temmink oordeelde dat Chivu aanvaller Berglund naar de grond trok. De Zweedse spits ging echter al liggen voordat de nieuwe aanvoerder van Ajax hem raakte.

Tot de blunder van Kalac wisten beide ploegen nauwelijks een kans te creëren. Roda JC was in de slotfase nog wel dichtbij een tweede treffer. Chivu trapte een inzet van Vicelich van de doellijn. Doelman Grim raakte tijdens de laatste doelpoging van de wedstrijd geblesseerd en moest zich laten vervangen door Didulica. Daardoor eindigde het matige duel met twee Australische keepers.

/DOSSIEREredivisie