MACAU - Centrumspits Mijntje Donners bewaarde het beste voor het laatst in China. De aanvoerster van het Nederlands hockeyteam stond in het snikhete Macau al ruim een week droog. Ook in de strijd om het brons zondag tegen Australië kwam de 28-jarige aanvaller van Den Bosch in de normale speeltijd niet tot scoren. In de vierde minuut van de eerste verlenging brak Donners alsnog de ban. Met een fraai backhandschot maakte "Goudmijntje" een moeizaam toernooi voor Oranje en voor zichzelf toch nog een beetje goed: 4-3.

"De ontlading was groot, bij iedereen, maar vooral bij Mijntje", liet bondscoach Marc Lammers opgelucht weten. "Voor een derde plaats waren we wel heel erg blij. Maar dat is logisch na zo'n zwaar toernooi met de nodige teleurstellingen. Veel tijd voor een feestje hebben we echter niet. We moeten vroeg op om de boot naar Hongkong te halen."

Nederland bleef in Macau ongeslagen. Maar de vier gelijke spelen en twee overwinningen hebben Lammers veel stof tot nadenken gegeven. Want Oranje zag af in China. De ploeg ploeterde, zweette en knokte, maar bereikte bijna nooit het vereiste niveau voor een toptoernooi als de Champions Trophy. Vooral de afwerking bleek een levensgroot probleem.

Met Donners hadden ook Kim Lammers, Fleur van de Kieft, Miek van Geenhuizen en toch ook Fatima Moreira de Melo in Macau veel moeite met scoren. "Het rendement van ons aanvalsspel moet richting het WK in Perth in november absoluut omhoog", erkende Lammers, die waarschijnlijk weinig tot geen wijzigingen in zijn selectie aanbrengt.

Het Nederlands elftal wilde de slopende hockeyweek in Macau dolgraag met een positief gevoel afsluiten. Maar daar zag het in de eerste helft tegen olympisch- en wereldkampioen Australië, dat eerder in China Oranje op 0-0 hield, niet naar uit. "We werden bij vlagen weggespeeld", gaf Lammers eerlijk toe. "Het had bij de rust net zo goed 0-3 of 0-4 kunnen zijn."

De Australische productie stopte na 25 minuten echter bij 0-2. Dankzij doeltreffende strafcorners van Ageeth Boomgaardt in de 31e en vijftigste minuut kwam het veerkrachtige Oranje verrassend terug in de wedstrijd. "We zijn in de tweede helft compacter gaan spelen, met Donners minder diep en de linies dichter op elkaar", legde Lammers uit. "Daardoor kwamen wij beter in ons spel en kreeg Australië minder ruimte. Na de rust zijn mijn speelsters echt als team opgestaan. Fysiek waren ze doodop, maar mentaal bleven ze fier overeind. Dat is een heel groot winstpunt en tevens een groot compliment waard."

Uit een vrije slag van Donners bracht Moreira de Melo in de slotfase Nederland al in juichstemming. De negende strafcorner voor Australië leverde vlak voor tijd alsnog 3-3 op, waarna Donners haar glorieuze moment beleefde. Na goed doorzetten van Moreira de Melo knalde de aanvalsleidster vanaf de rand van de cirkel knap raak, -3. "Een spectaculair einde van een spectaculaire wedstrijd", genoot Lammers na.