LUIK - Alles of niets, dacht Michael Boogerd op de flankenvan de Cote de Saint-Nicolas. Even reed de kopman van Rabobankzondag in Luik-Bastenaken-Luik alleen voorop en leek een langgekoesterde droom uit te komen. Het werd niet alles: de krachtenraakten te vroeg op en de Amerikaan Tyler Hamilton bleek voorBoogerd niet te houden. Maar niets? "Ik heb wel eens een mindervoorjaar gehad."

"Buiten de Waalse Pijl heb ik in alle grotere koersen bij deeerste tien gereden en hier zit ik in mijn droomkoers opeens alleenvooruit", keek hij terug op de eerste maanden van het seizoen.

Negende in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de Amstel Gold Race,derde in Luik. Het zijn resultaten die hem naar de tweede plaats inhet wereldbekerklassement hebben gebracht. Misschien wordt hetwinnen van die trofee een doel voor de rest van het seizoen,waaraan zelfs de Tour ondergeschikt kan worden gemaakt.Dat perspectief ("Ik ga het zeker met de ploegleidingbespreken") bracht weer wat kleur op de wangen.

Boogerd wasuitgewoond en doorweekt over de finish gekomen na een denderendefinale in omstandigheden die ploegleider Adri van Houwelingen dedenterugdenken aan de Tour van 1996. "Michaels eerste ritzege inAix-les-Bains. Ook in de stromende regen en met een alles-of-nietspoging. Hij nam gewoon alle risico's."

Mannelijk koersje

Maar Ans, de troosteloze finishplaats, was net een paarkilometer te ver. Een groepje achtervolgers sloot weer aan bij deHagenaar waarna Hamilton meteen demarreerde. "Ik sprong nog achterTyler aan, maar de krachten waren niet voldoende. Het was eenmannelijk koersje vandaag." In de sprint om de tweede plaats moesthij de Spanjaard Mayo nog voor zich dulden.

Boogerd had met krachten gesmeten, ook al omdat hij na de Cotede Sprimont vol in de achtervolging moest. Vrijwel alle favorietenhadden een aanval van Lance Armstrong over het hoofd gezien.De Amerikaan, vorige week in de Gold Race nadrukkelijk op hetwiel van Boogerd rijdend, raakte voorop met de Kazak Sjefer en deSpanjaard Sanchez, een gezelschap dat niet overliep van onderlingesamenwerking.

Beslissende aanval

Net voor Cote de Saint-Nicolas, waar vaak debeslissing valt, strandde Armstrongs poging waarna eerst Boogerddemarreerde maar uiteindelijk Hamilton de beslissende aanvalplaatste. Na de Kazak Vinokoerov in de Amstel Gold Race won opnieuween outsider een wereldbekerkoers.

Hamilton was er ruim een uur na afloop nog beduusd over. "Ikwaande me geklopt toen Lance met die groep wegreed. Ik gunde hethem ook om hier te winnen. Hij is een vriend van me. Pas toen ikmet Sastre en Sörensen weer twee ploegmaten bij me had, zijn wealsnog serieus gaan achtervolgen." In de finale wist hij dataanvallen zijn enige optie was. "Zeker met explosieve mannen alsBoogerd en Mayo bij me. Ik ben meer een diesel."

Prachtkoers

De Waalse klassieker pakte hem in 1997 toen hij er debuteerdemet een onbetekenende rol in het achterveld maar de liefde wasgewekt. "Ik vond het een prachtkoers en de beleving van de mensenlangs het parkoers was geweldig. Ik heb me toen voorgenomen hierooit een goed resultaat neer te zetten."

Vorig jaar werd hij op dezelfde plek vijfde in een etappe van deRonde van Italië. "Een identieke finale, dat gaf me vertrouwen."Een klein jaar later stond hij er als winnaar, als eersteAmerikaanse winnaar ook nog. "Jammer voor Lance , leuk voor mij,het is een bittersweet moment."