GRONINGEN - "Misschien ben ik wel een zeikerd, misschien ben ik wel te kritisch. Maar we willen met z'n allen toch wat bereiken." Ronald Koeman was ondanks de 3-1-zege van Ajax op FC Groningen laaiend over de instelling van sommige spelers. De trainer constateerde dat de homogeniteit in zijn ploeg minder is dan vorig seizoen.
FC Groningen

Vorig seizoen speelde
Ajax

Leunstoel

Koeman hekelde zijn spelers. "Iedereen heeft het over de Champions League, maar zoals het nu gaat hebben we daar niets te zoeken. Wat denken ze wel, de spelers? Wie zijn wij om met elkaar in een leunstoel te zitten? Het verleden telt niet, voor niemand. Vorig jaar wonnen we de landstitel en de beker. We willen nu graag wat doen in de Champions League, maar dan moet je nog meer samen doen."

Lege handen

Die wil bespeurt Koeman niet bij zijn elftal. "Het begint met de wil om een goed resultaat neer te zetten. Okay, drie gespeeld, negen punten, dat is goed. Maar we hebben bij Groningen nagelaten alles eruit te halen. En je moet juist altijd het maximale eruit halen. Doe je dat niet, dan kom je een keer met lege handen te staan."

Mido

Koeman greep al vrij snel in. Hij wisselde Hossam in de 32e minuut voor Ibrahimovic. "Ik had niet het gevoel dat hij zijn best deed, en dat is heel tragisch. Ik probeer telkens aan te geven dat het verleden niet telt. Iedereen kan slecht spelen, maar dan moet je wel je best doen. Hij is negentien jaar, hij heeft niets gepresteerd. Als het niet overkomt, dan moet het maar op deze manier."

Slachtoffers?

Of er slachtoffers gaan vallen, wilde Koeman niet zeggen. De competitie ligt nu twee weken stil. Dan meldt Litmanen zich in Amsterdam. Hij kan zorgen voor een betere homogeniteit. "Die weet wat er speelt en wat er gevraagd wordt", vindt Koeman.

Want aan leiders heeft Ajax gebrek. Duidelijk is dat de routiniers Winter en Witschge niet voor een kentering kunnen zorgen. Zij zaten niet eens bij de selectie voor het duel met Groningen. Machlas overigens ook niet.

Koeman kon geen oorzaken noemen voor de problematiek. Misschien suste de goede voorbereiding, met enkele uitschieters (winst tegen Manchester United, Barelona) zijn spelers enigszins in slaap. Hij erkende wel dat de mindere homogeniteit ook te maken heeft met teleurstellingen bij sommige spelers. Dat veroorzaakt onrust en dus een mindere sfeer in de groep.