MONTE CARLO - De Zuid-Afrikaanse mindervalide atleet Oscar Pistorius is niet welkom bij de Olympische Spelen in Peking of wereldkampioenschappen. Dat heeft de internationale atletiekunie IAAF maandag besloten.

Pistorius mist beide onderbenen en loopt met behulp van twee carbon prothesen. Volgens de IAAF heeft hij daardoor voordeel ten opzichte van valide atleten.

De 21-jarige winnnaar van olympisch goud bij de Paralympics van 2004 overtreedt regel 114.2 van het reglement van de atletiekunie die het gebruik van hulpmiddelen verbiedt. De IAAF baseert zich op een rapport van het Instituut voor Biochemie aan de Universiteit van Keulen.

Vergelijking

Bij tests waren de inspanningen van Pistorius vergeleken met die van vijf valide atleten van hetzelfde niveau op de 400 meter. Daaruit bleek dat Pistorius dezelfde snelheid haalde met een 25 procent lager energieverbruik.

Pistorius, ook wel 'Blade Runner' genoemd, nam afgelopen jaar al deel aan een wedstrijd voor de Golden League in Rome. Zijn droom was deel te nemen aan de Spelen in China, wellicht als lid van de Zuid-Afrikaanse 4x400 meter estafetteploeg.

In beroep

Pistorius gaat in beroep. "Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid, voor andere mindervalide atleten, om bij mijn standpunt te blijven", reageerde hij. "Ik ga daarom in beroep."