KOLOMNA - Ireen Wüst heeft zondag voor het eerst in haar loopbaan de Europese allroundtitel veroverd. De 21-jarige Brabantse schaatsster bleek in de Russische stad Kolomna over vier afstanden de beste.

Wüst bleef in de rangschikking haar ploeggenote Paulien van Deutekom voor. Het brons ging naar de Tsjechische titelverdedigster Martina Sablikova die de afsluitende 5000 meter won.

Zij klokte een tijd van 6.53,42 en bleef daarmee Wüst ruim voor: 6.57,87. Van Deutekom eindigde op die afstand derde in een tijd van 7.02,40 (persoonlijk record).

Leenstra

Marrit Leenstra eindigde bij haar debuut op het Europees kampioenschap op de zesde plaats. De juniore volbracht de 5 kilometer in 7.16,55, een persoonlijk record.

In de rangschikking bleef ze Renate Groenewold, die op de 5000 meter een tijd van 7.12,60 noteerde, één plek voor.

WK allround

Daarmee stelde Leenstra haar ticket voor het WK allround veilig, aangezien de beste drie schaatssters op het EK (mits bij 1e 6) zich plaatsen voor de mondiale titelstrijd.

Groenewold

Groenewold wordt verwezen naar een skate-off waarin ze met Diane Valkenburg moet strijden om het laatste WK-ticket.

Wüst was blij met de titel. "Ik ben van ver gekomen. Het begin van het seizoen verliep voor mij heel moeizaam. Elk weekeinde moest ik weer uitleggen hoe dat kwam. Toch ben ik altijd blijven geloven dat het goed zou komen. Hier heb ik bewezen dat ik de beste ben. Ik vind het een heel mooie titel."

Sablikova

Vorig seizoen verspeelde ze de titel op de slotafstand aan Sablikova. "Nu moest ik vooral Paulien van Deutekom in de gaten houden. Zij had voor mij een zeer goede tijd neergezet."

"Ik was daarom bij de start van de 5000 meter best wel zenuwachtig. Het zal me toch niet weer gebeuren, dacht ik. Gelukkig heb ik de hele race de controle behouden."